Як Україна будує нові оборонні укріплення на сході та півночі, — Reuters

Україна активізувала будівництво оборонних ліній за останні місяці. Нові укріплення свідчать про те, що українські сили переходять до більш оборонного характеру своїх військових операцій проти ЗС РФ.

Фото: REUTERS/Thomas Peter
Фото: REUTERS/Thomas Peter

Про це пише Reuters.

Східний напрямок

"Поки війська рухаються, перетинають поля, можна обійтися без укріплень. Але коли війська зупиняються, потрібно негайно зариватися в землю", — сказав агентству інженер української армії з позивним "Рись" під Куп'янськом.

Військовий інженер з позивним "Ящірка" сказав, що вони зазвичай спочатку встановлюють "зуби дракона", потім колючий дріт, а потім міни, якщо останні передбачені.

Рись пояснив, що Україна намагається мінімізувати використання мін для своїх укріплень, щоб не залишати небезпечних боєприпасів на своїй території.

"Це наша земля. Ми не хотіли б її так засмічувати", — сказав він.

Ящірка додав, що, на його думку, більшість цих загороджень мали бути збудовані набагато раніше, можливо, навесні. "Це займає занадто багато часу", — сказав інженер.

Північний напрямок

Окрім нових оборонних ліній поблизу Куп'янська, журналісти Reuters відвідали місця зведення нових укріплень у Чернігівській області поблизу російського кордону. А також побачили новозбудовані українські окопи в Чорнобилі біля кордону з Білоруссю.

"(Роботи тривають) по всій північній оперативній зоні. Зараз ці роботи ведуться в Сумській області, Чернігівській області, тут, на Київському напрямку", — розповів журналістам командувач Об'єднаних сил України Сергій Наєв.

Мінімізувати втрати

На думку військових аналітиків, на яких посилається агентство, укріплення будують для того, щоб витримати атаки РФ і водночас відновити сили українських бійців, оскільки "Москва перехоплює ініціативу на полі бою".

Експерти вказують, що Росія нарощує наступальний тиск навколо східних міст, таких як Куп'янськ, Лиман і Авдіївка, і їй більше не потрібно стримувати свої резервні війська, побоюючись можливого українського прориву.

За словами старшого наукового співробітника британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джека Вотлінга, міцніші укріплення сповільнять просування російських військ і втягнуть менше українських сил в оборону, вивільнивши їх з фронту. Таким чином, останні зможуть, наприклад, більше тренуватися.

Оскільки запаси боєприпасів для української артилерії зменшуються, рівень російських втрат падає, що полегшує Москві формування нових підрозділів, які з часом можуть дозволити їй відкрити нові лінії наступу, пояснює Вотлінг.

"З українського боку, вони намагаються мінімізувати власні втрати, але водночас відновити наступальну бойову міць", – додав він.

На його думку, укріплення також можуть бути використані для захисту флангів України, коли ЗСУ знову підуть у наступ.

укріплення кордону оборона сходу оборона півночі

Знак гривні
Знак гривні