Як Мар’яна Безугла стала знаряддям російської пропаганди

Ультраправий американський сайт Infowars, що часто висвітлює події в Україні з проросійської позиції, нещодавно цитував результати опитування народної депутатки від партії “Слуга народу” Мар’яни Безуглої, яке вона провела серед підписників на своїй фейсбук-сторінці і яке нібито показало, що 74 відсотки українських чоловіків готові відмовитись від громадянства, аби не йти на фронт.

Мар'яна Безугла. Фото з особистої фейсбук-сторінки
Мар'яна Безугла. Фото з особистої фейсбук-сторінки

Це лише один з прикладів шкоди, якої завдають Україні на міжнародній арені її епатажні висловлювання, що збурюють також і українське суспільство.

8 січня профільний комітет Ради підтримав відкликання Мар’яни Безуглої з посади заступниці голови Комітету з нацбезпеки, яке було ініційоване за два дні до того. Але “слава” її вже несеться світом і шкодить Україні.

Згадане опитування не має жодного наукового обґрунтування, взяти участь у ньому міг кожен охочий, включно з іноземними громадянами і ботами. Але його результати широко використовують антиукраїнські пропагандисти по всьому світі.

Про нього згадав у своїй промові в ООН навіть Василь Небензя, постійний представник РФ в ООН, доповнивши таким коментарем: “Навіть у прозахідних українців оптимізм помітно зменшився, суспільство давно вже не має жодних ілюзій”.

Популярність Мар’яни Безуглої протягом 2023 року зросла не лише в Україні. Про зростання кількості пошукових запитів “Мар’яна Безугла”, зокрема, в Україні, Росії та США свідчать дані додатку “Google Trends”.

За його даними, популярність запиту “Мар’яна Безугла” в Україні почала зростати в листопаді, того ж місяця відбувся пік популярності цього пошукового запиту. Така сама динаміка простежується і закордоном, у США та РФ. Після 27 листопада популярність цього пошукового запиту зменшилась, але все одно тримається на вищому рівні, ніж до скандальної заяви.

Ймовірно, таке різке підвищення популярності пов’язане з заявою нардепки про непідготовленість українського військового керівництва до 2024 року.

“Так, Головнокомандувач ЗС України/CinC AF of Ukraine не зміг надати план задуму на 2024. Ні великий, ні маленький, ні асиметричний, ні симетричний. Військові просто сказали, що їм треба забирати не менше 20 тис громадян на місяць”, – написала Мар’яна Безугла у своїх соціальних мережах.

Фразу про те, що військовим треба забирати не менше 20 тисяч громадян на місяць, почали вільно інтерпретувати проросійські користувачі мережі “Х”. Наприклад, ось анонімний проросійський англомовний юзер, що працює на американську аудиторію і має десятки тисяч підписників, вже поширює її пост – разом зі своїми висновками, що Україна щомісячно втрачає 20 тисяч бійців:

“Тепер, розібравшись, підтверджую, що це правда (20-тисячні українські втрати на фронті – Ред.): про це минулого місяця у своєму ФБ заявила депутат ВР Мар’яна Безугла, засуджуючи Залужного”.

Цей допис – один із багатьох, що ширять зраду про Україну в інтересах Росії.

Недолугі висловлювання народної депутатки від партії “Слуга Народу” дають можливість пропагандистам підкріплювати російський наратив про те, що Заходу нема сенсу витрачати кошти на допомогу Україні, адже вона все одно програє.

Варто розуміти, що в Україні сьогодні дійсно триває мобілізація, на фронті дійсно гинуть бійці, в українській армії дійсно необхідні реформи.

Але саме конструктивне і зважене обговорення усіх цих проблем відрізняє дискусію від зради. Публічні особи, народні обранці та посадовці через епатажні заяви стають “корисними ідіотами” і знаряддям в руках пропагандистів.

Читайте також: Як висловлювання Арахамії використовують російські пропагандисти, які працюють на західну аудиторію.

пропаганда війна безугла

Знак гривні
Знак гривні