Чого досягла українська "оборонка" у 2023 році та як розвиватиметься цьогоріч

У 2023 році в Україні втричі збільшилося виробництво зброї, техніки та артснарядів, у 42 рази — мін. Цьогоріч держава масштабуватиме напрямки та номенклатуру продукції нашої "оборонки".

Фото: Facebook Олександра Завітневича
Фото: Facebook Олександра Завітневича

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

"Ми вважаємо перспективними всі без винятку номенклатури ОВТ, які необхідні нашим Силам оборони", — сказав Завітневич, відповідаючи на питання, у яких напрямках виробництва озброєння Україна показує хороші результати.

За його словами, зараз мета ОПК України — якомога скоріше вийти на рівень максимального задоволення потреб фронту продукцією власного чи спільно з партнерами виробництва.

"Для цього діємо системно за двома напрямами. Перший — це започаткування нових номенклатур продукції нашої "оборонки", з найбільш відомого — безпілотники, артснаряди. Другий напрям — реанімування оборонних спроможностей, які Україна мала у минулому. Йдеться про танко-, ракето-, літако- і кораблебудування", — розповів голова комітету.

Завітневич також запевняє, що вже створено понад 50 виробників боєприпасів для дронів різних видів — як державних, так і приватних — здатних виробляти боєприпаси вагою від 300 г до 10 кілограмів.

Також, за його словами, в Україні втричі збільшено виробництво зброї, техніки та артснарядів, у 42 рази — мін. Окрім того, Україна успішно застосувала власну далекобійну зброю, уразивши наприкінці серпня ціль ворога на відстані 700 км.

"Ми почали розробку снарядів 155 так званого "натовського" калібру, планується їх масове виробництво у 2024 році, але за умови відсутності дефіциту вибухових речовин — порохів, які можуть постачатися з країн НАТО. Співвідношення приватних компаній до державних складає 4 з 5, а частка виробництва наближається до тієї, яку забезпечує державний сектор", — додав голова комітету.

Читайте також: Виробництво зброї для України. Білий дім скликав оборонні й технокомпанії США, — Reuters

Коментуючи скорочення обсягів військової допомоги Україні, Завітневич зауважив, що воно спричинене низькими запасами у країнах Заходу та неготовністю швидко наростити виробництво.

"На жаль, одна з причин — це неготовність ОПК країн НАТО до війни такої тривалості, та ще й з такою інтенсивністю витрат боєприпасів на полі бою, потребами військової техніки для утримання паритету з Росією, яка готувалася до війни десятиліттями", — сказав він.

За його словами, ті запаси, які були на складах західних країн, значною мірою витрачені та потребують інвестицій для поповнення. "Не слід забувати, що значна частина озброєння, яка постачається Україні, є високотехнологічною і її випуск вимагає не днів, а навіть кілька місяців", — додав голова оборонного комітету Ради.

Як зазначив Завітневич, інша причина є наслідком об'єктивних процесів, процедур, якими розвивається економіка Заходу.

"На відміну від авторитарних та дикторських форм правління, де в ручному режимі можна змінювати контракти, державні замовлення і навіть перепрофілювати цілі підприємства, на Заході — ринкова економіка. Там все відбувається у цивілізованому порядку мирного часу, в якому діє поняття контракту, відповідальності за його виконання та великі штрафи за порушення", — пояснив він.

Це означає, що для запуску виробництва якоїсь номенклатури має бути зупинено випуск іншого, і відповідно компенсовано замовнику недоотримання вчасно того, що було обіцяно, розповів Завітневич.

опк виробництво зброї допомога заходу оборонна промисловість

Знак гривні
Знак гривні