У військо постачатимуть самохідний ПТРК "Штурм-СМ" (ФОТО)

Самохідний протитанковий ракетний комплекс «Штурм-СМ» пройшов державні випробування та кодифікацію. Це надає право укладати угоди з виробником зброї на постачання її у війська.

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform

Про це повідомив заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

За його словами, впродовж першого тижня 2024 року кодифіковано майже півтора десятка зразків ОВТ. Серед них — роботизовані системи, БПЛА, засіб РЕБ, інженерна техніка, модернізована версія ББМ, ПТРК та боєприпаси до них.

Також завершено державні випробування та кодифіковано мобільний протитанковий ракетний комплекс «Штурм-СМ» на базі однієї з бойових броньованих машин. До самохідного ПТРК розроблено українські керовані ракети з різними типами бойових частин.

Як інформує Мілітарний, «Штурм-СМ» є доопрацьованим варіантом радянського комплексу «Штурм-С». У 2021 році прототип оновленого ПТРК успішно пройшов попередні випробування.

Модернізований «Штурм-СМ» отримав на озброєння керовану ракету РК-2П «Бар’єр-П» від КБ «Луч» з дальністю 7 км. Як приціл на прототипі використовувалася вітчизняна оптико-прицільна станція ОПСН-І.

У стандартній комплектації прицільна станція була оснащена тепловізійним каналом (дальність виявлення цілі становить від 14,5 км). Також на ній було встановлено три цифрові багатофункціональні кольорові камери (цілі визначаються на відстані до 12,5 км) і лазерний далекомір.

"Спочатку очікувалося, що державні випробування «Штурм-СМ» завершаться у 2022 році, але на ці терміни вплинуло російське повномасштабне вторгнення.

Ймовірно, на терміни випробування комплексу також вплинуло заміна шасі, що випливає зі слів генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка. Де замість гусеничного  тягача МТ-ЛБ вирішили використати іншу бойову броньовану машину.

А також втрата виробничих потужностей ДП «Ізюмський приладобудівний завод» внаслідок російської окупації, який був розробником оптико-прицільної станції для «Штурм-СМ», що викликало потребу шукати нових постачальників або налагоджувати виробництво на інших потужностях", — зазначає мілітарний портал.

модернізація впк українська зброя міноборони

Знак гривні
Знак гривні