Для виїзду за кордон нардепам треба отримувати "тези" від МЗС, що казати світу

Для народних депутатів з нового року запровадили нові правила роботи за кордоном. Тепер їхні заяви на відрядження не розглядатимуться, якщо депутат не отримав від Міністерства закордонних справ "тези" для його офіційних заяв і коментарів на міжнародній арені.

Фото: УП
Фото: УП

Відповідне розпорядження, як повідомляє Ліга, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав 29 грудня 2023 року.

У документі йдеться, що заява нардепа про закордонне відрядження може не розглядатись, якщо під час попереднього виїзду депутат до початку відрядження не отримав "роз’яснення МЗС щодо зовнішньополітичного курсу України або погоджені МЗС тези офіційних заяв, коментарів народного депутата щодо реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин з питань, пов’язаних з темою відрядження за кордон".

Також заяву нардепа можуть не розглянути, якщо минулого разу він порушив строк перебування у відрядженні, самовільно змінив країну, перебував в інших країнах або не подав звіт після повернення.

Крім того, в документі вказано перелік осіб, які мають погодити заяву нардепа на виїзд: це голова комітету Ради, до якого входить нардеп, голова фракції, голова депутатської групи, голова відповідної делегації Ради, а також перший заступник або заступник спікера парламенту. Після цих погоджень заява направляється Стефанчуку.

Від Texty.org.ua: Ми вже писали, що заборона політикам і депутатам усіх рівнів їздити за кордон — це популізм і недалекоглядність, адже такі кроки не сприяють підтримці України на міжнародній арені. Нардепи та чиновники, навіть жінки, повинні брати дозвіл від начальства, що ставить їх у залежність від керівної партії. Тепер кафкіанство розростається: влада ще більше ускладнила процедуру виїзду для нардепів. Це погано і для нашої позиції у світі, і для демократії загалом.

мзс виїзд за кордон стефанчук депутати

Знак гривні
Знак гривні