Як відновити постраждале від війни довкілля в Україні: 5 порад Всесвітнього фонду дикої природи

Дослідники Всесвітнього фонду дикої природи оприлюднили рекомендації, що може робити Україна та її партнери, аби відновити навколишнє середовище після війни.

Фото Reuters
Фото Reuters

Про це повідомляє Голос Америки.

  1. Інвестиції у засадження лісів

Щоб відновити лісове господарство, Україна потребує засадження великих штучних лісів. Але через виклики, пов'язані зі змінами клімату, лісники мають впроваджувати технології, що підвищують адаптацію лісу і сприяють збереженню суцільного лісового покриву.

Лісова стратегія України, що розрахована на період до 2035 року, має передбачати природокористування в умовах змін клімату.

  1. Інвестиції у збереження річкових басейнів

Щоб інтегруватись в ЄС Україна зобов'язалась створити план з управління водними ресурсами. Цей документ має передбачати кроки, які Україна планує зробити для розв'язання проблеми індивідуально кожного річкового басейну чи водойми.

Дослідники Всесвітнього фонду дикої природи вважають, що природоорієнтовані рішення можуть стати необхідним інноваційним інструментом для збереження водних ресурсів України.

Природоорієнтованими рішеннями, за визначенням Міжнародного об'єднання зі збереження природи, є ті, що спрямовані на захист, ефективний менеджмент і відновлення природних екосистем, ефективно і гнучко відповідають на суспільні виклики, та створюють переваги для людей та для біорізноманіття.

  1. Землеробство на болотах

Болота мають здатність поглинати вуглець, впливати на водний баланс і сприяють збереженню біорізноманіття. Висохлі болота пожежонебезпечні, тому в Європі спостерігається тенденція до відновлення боліт.

Землеробство на відновлених болотах є перспективним природним рішенням для України, вважають у Всесвітньому фонді дикої природи, яке не тільки сприятиме екологічній рівновазі, але також може розглядатися як ефективний метод ведення сільського господарства на цих територіях.

  1. Міжгалузева співпраця

Ефективна співпраця між галузями може стати фундаментом успішного впровадження рішень, заснованих на природі. Ці рішення підвищать стійкість суспільства до змін клімату, стихійних лих чи браку ресурсів, а також відіграють ключову роль у післявоєнному відновленні України, йдеться на сайті Всесвітнього фонду дикої природи.

  1. План на майбутнє

Як країна-кандидат на вступ до ЄС, Україна має ухвалити низку норм, стандартів та зобов’язань, а також взяти курс на “Зелену політику”, де увага буде зосереджена на сталому використанні ресурсів.

В Україні має сформуватись колективне бачення про гармонійне співіснування людини й природи, — вважають фахівці Всесвітнього фонду природи. Це бачення ґрунтуватиметься на використанні екосистем для боротьби зі зміною клімату, збереження біорізноманіття та сприяння розвитку громади.

Масштаб екологічних злочинів росіян

За даними Всесвітнього фонду дикої природи, за час повномасштабного російського вторгнення в Україні постраждали щонайменше 812 об’єктів природно-заповідного фонду площею 0,9 мільйона гектарів.

Під загрозою знищення — 2,9 мільйона гектарів територій Смарагдової мережі. У зоні ризику перебувають 17 водно-болотних угідь міжнародного значення, які мають унікальне біорізноманіття. Окупованими лишаються 514 об’єктів природно-заповідного фонду площею 0,80 мільйона гектарів.

Всесвітній фонд дикої природи співпрацює з Генпрокуратурою України у питанні розслідування екологічних злочинів під час російської війни.

відновлення україни екоцид війна довкілля екологія

Знак гривні
Знак гривні