Новорічне звернення Зеленського різко контрастувало з виступом Путіна, — NYT

Меседж стійкості, запропонований у новорічному виступі лідером України Володимиром Зеленським, різко контрастує з посланням президента РФ Володимира Путіна, який замовчував війну, намагаючись створити відчуття нормальності.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що 20-хвилинна промова українського президента майже повністю стосувалась війни та стійкості України у ній.

Натомість виступ російського диктатора тривав чотири хвилини ― і, як зауважує NYT, «не знайомий з ситуацією глядач не здогадався б із нього, що ця країна ініціювала найбільшу з часів Другої світової війну на континенті».

"У промові, яка, як видається, мала на меті надіслати заспокійливий сигнал російському народу, Путін лише побіжно згадав про російських солдатів, які ведуть війну від його імені, назвавши їх "нашими героями", які перебувають "на передовій лінії битви за правду і справедливість". Він не згадав ні про Україну, ні про Захід.

Ця звична постановка сигналізувала про повернення до звичного порядку речей — і була разючим відходом від новорічної промови російського лідера, яку він виголосив рік тому. Того вечора, розлючений, зухвалий і принижений відступом російських військ на північному сході України, який прискорив непопулярний і хаотичний військовий призов Кремля, пан Путін звинуватив Захід у "цинічному використанні України", — йдеться у статті.

Імовірно, зараз Путін почувається впевненіше, зазначає NYT. Російський диктатор сподівається перемогти у війні, після того як український контрнаступ не приніс бажаних результатів, а Захід уже не так рішуче підтримує Україну.

"Путін не згадав про десятки тисяч росіян, які загинули цього року в кровопролитних боях за українські міста, такі як Бахмут та Авдіївка. Він лише побічно згадав свій наратив про екзистенційний конфлікт Росії із Заходом", — йдеться у публікації.

NYT наголошує, що промови Зеленського і Путіна лунали на тлі масованих російських обстрілів, які розпочалися 29 січня й тривають донині.

підтримка заходу зеленський обстріли міст путін

Знак гривні
Знак гривні