ЗСУ збили одразу три російських Су-34 на півдні. Як їм це вдалося: версія

Українські захисники 22 грудня знищили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 на південному напрямку, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

Фото: Defence Express
Фото: Defence Express

"Уночі 22 грудня 2023 року на шматку збитого «шахеда» із серією «ЬІ» отримав послання від окупантів: «сDохните сYки». Чудова ідея! Ось вам наша відповідь!

Сьогодні, опівдні, на Південному напрямку – мінус три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34!" – написав Олещук.

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що знищені Су-3 є одними з найновіших літаків в російській армії.

"Є десятки цих літаків. Вони, на жаль, продовжують їх виготовляти. Це один із новітніх літаків, поряд із Су-35, це вже винищувач-бомбардувальник, може завдавати ударів по повітрю, по землі, багатоцільовий літак. Екіпаж становлять два пілоти.

Саме такими літаками окупанти завдають ударів керованими авіабомбами, керованими авіаракетами. Це досить дорогий літак, сучасний", – сказав Ігнат в ефірі телемарафону. Він також додав, що один такий літак коштує щонайменше 50 млн доларів.

Чим могли збити Су-34

Чим саме було збито ці літаки не повідомляється, але, як припускає Defence Express, ЗСУ застосували "кочівний" Patriot, який з ракетами GEM-T має можливість знищувати аеродинамічні цілі на дальності до 160 км.

Видання зазначає, що такого запасу дальності цілком достатньо для того, щоб розмістити комплекс на хоч й умовній, але відносно безпечній дальності від лінії фронту та збити ворожу авіацію.

"При цьому, якщо йдеться про Су-34, то скоріш за все вони несли бомби з комплектом УМПК. У цьому випадку вони здійснюють висотний політ до рубежу скидання у районі 60-70 км від лінії фронту.

Тобто для виключно умовного Patriot такі літаки є доволі зручною ціллю, але у будь-якому разі, це більш ніж ризикована операція з розташуванням вкрай коштовного ЗРК у прифронтовій зоні.

А це вже вимагає високого професіоналізму у питанні прихованого маневру, швидкого розгортання та переміщення, а також, звісно, бойового використання доволі масивного зенітного ракетного комплексу", – йдеться у публікації.

Defence Express наголошує, що саме такі удари по ворогу можуть зменшити його активність у використанні бомб з УМПК. А з моменту появи у Повітряних силах сучасних винищувачів така тактика взагалі може бути нівельована.

ППО втрати ворога Patriot авіація рф

Знак гривні
Знак гривні