У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню для шкіл і садочків (ФОТО)

У Бучі відкрили фабрику-кухню під назвою "Готуїмо", яка забезпечить готовою їжею школи та дитячі садочки трьох навколишніх громад — Бучі, Немішаєвого та Бородянки

Фото: Олена Зеленська/Фейсбук
Фото: Олена Зеленська/Фейсбук

"Фабрика-кухня у Бучі — це не лише про нове меню, а й про нову культуру споживання та приготування їжі.

Перші обіди зможуть скуштувати учні одразу 30 навколишніх шкіл та садочків вже на початку наступного року. Наразі ж триває процес навчання персоналу та налагодження технологічного процесу", — повідомляє Бучанська міськрада.

Як інформує урядовий портал, фабрику-школу збудували за вісім місяців. Це окрема будівля, в якій готують, охолоджують їжу й транспортують до шкіл і садочків.

Щодня тут зможуть виготовляти до 10 тисяч порцій. Таким чином  відбувається економія витрат на воду та електроенергію, постачання їжі дітям стає систематизованим, безпечним і якісним.

Фото: Олена Зеленська/Фейсбук
Фото: Олена Зеленська/Фейсбук

На фабриці передбачено окремі цехи для м’яса, риби, овочів, а також десертів і виробів з борошна. До того ж всі контейнери тут на коліщатках, щоб працівники кухні не підіймали важкі речі.

«Фабрика-кухня — це інструмент, який дає рівність. Діти чи то в Бучі, чи в Києві, чи в малесенькому селі отримують абсолютно однакову їжу», — розповідає Орест Степаняк, керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування.

Фото: Олена Зеленська/Фейсбук
Фото: Олена Зеленська/Фейсбук

Будівництво фабрики-школи реалізували за фінансування американського бізнесмена Говарда Баффета у межах ініціативи Олени Зеленської з реформи шкільного харчування.

Проєкт масштабують на інші регіони країни. Другу фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня близько 14 тисяч учнів та дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

школи харчування реформа буча

Знак гривні
Знак гривні