У світі згортається свобода інтернету. Китай і Росія попереду, а що у інших країнах, — дослідження

Свобода в інтернеті знижується вже 13-й рік поспіль. Китай є найбільшим порушником, за ним слідує Росія.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це свідчить свіжий звіт Freedom House "Свобода в Інтернеті", повідомляє CEPA.

У рекордних 55 з 70 країн, охоплених дослідженням, люди зіткнулися з правовими наслідками за висловлювання своїх думок у мережі. Штучний інтелект загрожує "посилити кампанії з дезінформації в інтернеті", причому щонайменше 47 урядів маніпулюють онлайн-дискусіями на свою користь.

Китай

Freedom House дев'ятий рік поспіль називає Китай найгіршим порушником у світі. У звіті перераховано дев'ять інструментів, які використовуються для обмеження інтернет-свободи, починаючи від блокування соціальних мереж і закінчуючи технічними атаками на критиків уряду, арештами та ув'язненням блогерів, а також використанням провладних коментаторів для маніпулювання інтернет-дискусіями.

Китай використовує всі дев'ять інструментів. Громадяни Китаю зіткнулися з серйозними правовими та позаправовими наслідками за такі дії, як обмін новинами, розмови про свої релігійні переконання або спілкування з членами сім'ї та іншими особами за кордоном. Влада має владу над китайською технологічною галуззю за допомогою законодавства, регуляторних розслідувань і видалення застосунків з магазинів, накладаючи нові обмеження на генеративні інструменти штучного інтелекту.

Росія

Росія майже не відстає від Китаю, застосувавши вісім з дев'яти інструментів для обмеження вільного інтернету. Протягом 2023 року Москва запроваджувала дедалі більше обмежень для контролю інформації та усунення критики повномасштабного вторгнення в Україну. Влада продовжувала блокувати відомі соціальні мережі, зокрема Facebook, Instagram і Twitter, і штрафувала інші платформи, які відмовлялися видаляти контент і локалізувати дані користувачів.

Уряд РФ розширив закон про "іноземних агентів", фактично включивши в нього всіх, і дозволив міністерству юстиції блокувати вебсайти визначених іноземних агентів без рішення суду. Міністерство почало додавати ЗМІ та громадські організації до списку "небажаних", криміналізуючи участь у них або їхню підтримку. У березні 2022 року влада також застосувала заходи, які забороняють "дискредитацію" або "завідомо неправдиву інформацію" про військових, щоб ув'язнювати людей, які критикували вторгнення в Україну на новинних сайтах або в соціальних мережах.

Інші країни

Серед інших країн з низькими показниками — Іран, Туреччина та Індія, кожна з яких допомагала озброювати або фінансувати війну Путіна проти України. Куба, яка не критикує російську агресію, застосовує вісім з дев'яти інструментів Freedom House для обмеження інтернету.

Дві колишні радянські республіки, Білорусь і Узбекистан, використовують сім з цих інструментів. Казахстан і Киргизстан, разом з Азербайджаном, використовують шість методів контролю над інтернетом.

Україна також використовує шість методів контролю. У боротьбі не на життя, а на смерть їй потрібно протистояти російській пропаганді, дезінформації та іншим формам гібридної війни. За рівнем політичних прав і громадянських свобод Україна вважається "частково вільною", тоді як Росія, Китай, Білорусь, Іран і Куба оцінюються як "невільні".

Північна Корея є однією з найменш вільних систем в політичному плані та в інтернеті, але не включена в це дослідження.

Аргентина, де президентом був обраний лібертаріанець, не здійснює жодного контролю над інтернетом. Багато західних або вестернізованих країн застосовують лише один метод контролю — Естонія, Ісландія, Німеччина, Канада, Італія, Австралія, Японія, Коста-Рика і Тайвань, до яких приєдналися Південна Африка і Замбія. Велика Британія використовує два, США — три.

тиск інтернет росія-китай свобода слова ШІ

Знак гривні
Знак гривні