Українське військо поступово стає схожим на армію РФ, командири хваляться кількістю втрат, — Чорновол

Українське військо поступово стає схожим на російську армію, зараз командири на фронті хваляться кількістю втрат.

Тетяна Чорновол. Джерело фото: Еспресо
Тетяна Чорновол. Джерело фото: Еспресо

Про це повідомила журналістка, громадська діячка, військова Тетяна Чорновол в інтерв’ю Еspreso.

"Те, що я бачу навколо себе, мені зараз дуже не подобається. Наша армія поступово перетворюється в радянську − дуже багато самодурства, дуже мало взаємодії. Я пам'ятаю перший рік війни, наприклад, коли я воювала в 17-й бригаді: перед кожною операцією командири збиралися (як у школі, в якомусь класі за партами) і ми обговорювали кожний крок, що ми будемо робити.

Уже цілий рік ми цього не робимо, вже нема такого. Коли раніше розвідка мені скидала якісь цілі, просто хлопці дізнавалися, що я на "Стугні", а вони десь там літають і щось бачать, то знаходили мене, а зараз я сама собі мушу ставити розвідку. Я не розумію, насправді, що це відбувається і навіщо, кому це зараз потрібно, ми поступово стаємо схожі на російську армію", − розповідає військова.

За її словами, найбільша проблема − цінність людського життя.

"Знов-таки, на початку війни дуже цінувалося людське життя в професійних бригадах, які з 2014 року, бо кожна втрата на фронті − це були одразу перевірки: що відбулося, а чому так? Це було вже в крові: треба цінувати.

І тут пів року, ще пів року і ще, як вниз падаємо, тепер у нас таке. Я зараз стикаюся з тим, що командири хваляться кількістю втрат: "ми так гарно воювали, у нас стільки-то втрат", − зазначила вона.

Чорновол також наголосила, що зараз дуже велика недостача військових на фронті, зривається мобілізація.

"Усі воїни по духу не сиділи по хатах, вони пішли воювати ще в перші дні війни, знов таки, всі люди з підвищеною відповідальністю перед своєю державою вже теж пішли. Ну, хіба б були дуже серйозні причини з дітьми, здоров'ям, але всі хто, хоч якось могли, все кинули і пішли воювати на початку війни.

А зараз така ситуація, що багато цих людей вже закінчилися, скажемо так, багато хто знову-таки має вже не той фізичний рівень, щоб продовжувати бути постійно на фронті. Контузії дуже сильно впливають на психіку. Я не раз стикалася з тим, що чудова людина, чудовий вояк після кількох контузій і потрапляння в серйозні переділки психологічно здає, в нього починаються напади паніки на цьому тлі", − розповідає військова.

Вона підкреслила, що треба особливо берегти тих, хто воює з початку війни, професіоналів.

"Є різні засоби: зброя, інтелект, нові технології, для того, щоб зберегти людей. Це не вихід з ситуації, що мобілізуймо когось свіженького, відправимо на навчання в Британію, а потім у нас буде елітна військова частина, бригада − неправда, не вийде. Вже зробили одну таку бригаду − 46-ту, яка втратила багато техніки, людей; де люди пройшли 100 навчань, повоювали три дні й на цьому закінчилися. Розумієте, не працює. Тобто над людьми треба працювати, берегти й розвивати їхній професійний рівень. Не можна закінчити цих і десь набрати нових − я про це першочергово говорю.

Треба відійти від цих кампаній, де ми, скажімо, жертвуємо великою частиною особового складу заради якихось маленьких тактичних перемог, а можливо це зовсім і не перемоги, якщо кладемо за це військових-професіоналів. Треба більше включати голову, технології, більше вчити людей і знов-таки не свіжомобілізованих. Віддавайте свіжомобілізованих на фронт, щоб вони там поступово набиралися (до речі, найголовніше на війні спочатку навчитися виживати), от нехай вони там, на фронті, вчаться виживати потихесеньку

А в цей час з фронту заберемо професіоналів, навчимо їх наступних технологій, дамо зброю. Вони далі цих свіжомобілізованих прикриють, дадуть їм можливість бути не зовсім на першій лінії, а десь на другий, третій з перескоками. Треба професійно ставити всю цю взаємодію і взаємозаміну цих людей, але професіоналам треба давати можливість і відпочивати, і вчитися, і жаліти їх, і не витрачати їх до нуля, бо інших таких не візьмемо", − пояснює Чорновол.

Вона також висловила думку, що війна триватиме ще довго.

"Я вважаю, що війна ще буде дуже довго. Ще рік тому я почала говорити, що війна буде, як мінімум п'ять років, а наразі готова говорити, що навіть ще довше. Попри всі проблеми, які я вам зараз розказала, війну ми виграли. Що значить виграли? Ми можемо тримати фронт, захищатися від наступу Російської Федерації, попри те, як посилюється адекватність там, як знижується адекватність у нас, ми все одно можемо тримати цей фронт.

У державності України зараз загроз набагато менше, ніж було у 2019, 2020, 2021 роках, але якою буде ця держава − оце вже дуже серйозне питання. Я вважаю, що судячи з того, як все рухається в цій державі, ще буде дуже довго погано. Попри те, що зростає міць нашої оборони, рівень патріотизму (це теж захист), національної культури (це теж наш захист), але ми втрачаємо свободу слова і свободу, як таку, втрачаємо інституції держави, втратили державну еліту (еліти як такої у нас уже, в принципі, давно нема, ця країна вже існує далеко без еліти). Тому говорити про те, що ця країна буде швидко, скажемо, розцвітати − не можу, але з іншої сторони, для життя країни, яку ми вже відстояли, що таке 10 років? − це нічого, це для України маленький період, це великий період для людського життя", − наголосила Чорновол.

Чорновол проблеми в ЗСУ реформа зсу втрати зсу мобілізація

Знак гривні
Знак гривні