Гроші за "лайки". Онлайн-шахраї вигадали нову аферу: як вона працює

Онлайн-шахраї вигадали нову схему для видурювання грошей з українців. Зловмисники пропонують нібито заробіток в інтернеті за перегляд відео та "лайки".

Фото: ukraine-lifehacker.com
Фото: ukraine-lifehacker.com

Про це повідомляє Кіберполіція.

Поліція пояснює, що це одна з поширених шахрайських схем. Аферисти пропонують передивлятися короткі відео, наприклад у TikTok, ставити "лайк" або ж писати відгуки в Google-картах за гроші. Оголошення та повідомлення шахраї поширюють у месенджерах.

Зловмисники можуть виплачувати від 100 до 500 гривень, щоб увійти в довіру до потенційної жертви. Так збирають персональні дані, зокрема інформацію про банківську карту.

Надалі аферисти пропонують приєднатися до так званої «робочої групи» з можливістю значно більшого заробітку. Потім пропонують оплатити придбання товарів чи послуг, визначених адміністратором групи. Для першого разу це відносно невелика сума. Є навіть шанс отримати виплату на картку – так шахраї ще більше втираються в довіру.

Наступний крок – адміністратори пропонують придбати товар, якого не існує, за значно вищими цінами. При цьому надають фішингові посилання на шахрайські онлайн-магазини, де треба ввести конфіденційну платіжну інформацію.

У такий спосіб зловмисники отримують доступ до рахунків жертв та привласнюють їхні заощадження.

Читайте також: “Я втратила 250 тисяч”. Як шахраї обдурюють охочих до легкого заробітку в інтернеті

Щоб не стати жертвою шахраїв кіберполіція рекомендує дотримуватися таких порад:

шахрайство гроші кібербезпека кіберполіція

Знак гривні
Знак гривні