Президент має створити інженерну Ставку з виробниками дронів, — Берлінська

Директорка Центру підтримки аеророзвідки, ветеранка та волонтерка Марія Берлінська вважає, що президент Володимир Зеленський має створити інженерну Ставку верховного головнокомандувача та залучити до участі у ній провідних українських виробників дронів.

Фото: FPV Drones (Твіттер/X)
Фото: FPV Drones (Твіттер/X)

Про це Берлінська заявила в інтервʼю Українській правді.

Директорка Центру підтримки аеророзвідки наголошує, що зараз проти України працює не лише ВПК Росії, а ВПК Ірану, ВПК Китаю, ВПК Північної Кореї, ВПК Білорусі.

"Проти нас – вісь зла. І допомога західних партнерів буде падати. Тому зараз я не бачу іншого виходу, ніж те, щоб президент взяв під особистий контроль розвиток військових технологій у країні. 

Є Ставка верховного головнокомандувача, де він збирає військово-політичне керівництво. А має бути інженерна ставка, де інженери з кращих компаній країни будуть йому раз на кілька тижнів доповідати про результати, про ключові напрямки", – каже Берлінська.

Вона додає, що спілкувалась із більшістю виробників. І вони готові працювати, якщо у них буде чітке розуміння потреби для держави, для фронту.

"Ніхто не буде за це просити ніяких грошей, бо всі розуміють, для чого це. Ми готові допомогти поспілкуватися з виробниками, сформувати ці команди, сформувати конкретні технічні задачі, і тільки таким чином ми можемо говорити про якийсь паритет [з Росією на полі бою]", – зазначає Берлінська.

Читайте також: FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

Через відсутність чіткої державної політики щодо розвитку аеророзвідувальної галузі Україна наразі, за словами Берлінської, опинилась "навіть не у патові ситуації, а в моменті програшу", коли Росія має технологічну перевагу у цій сфері.

"Ми настільки бездарно втратили стільки часу, що зараз росіяни обігнали нас у рази. І чим більше вони будуть автоматизувати свої системи, рухатися в сторону "роїв дронів" і автоматичної оптичної навігації (коли дрон фактично сам розпізнає ціль та ухвалює рішення про враження), коли таких дронів буде летіти тисячі, ми змушені будемо відступати на десятки кілометрів за лічені тижні.

Час зараз йде проти нас. Чим швидше будуть закуплятися технології, чим більше держава буде інвестувати в цей напрямок та пріоритезувати його, тим більше людей залишаться живими. Там, де немає дронів, розхідним матеріалом стають люди", – каже Берлінська.

виробництво БПЛА ставка fpv-дрони берлінська

Знак гривні
Знак гривні