Як український снайпер встановив світовий рекорд, — WSJ

Український снайпер В’ячеслав Ковальський побив світовий рекорд, влучивши у російського окупанта на відстані 3800 метрів. Попередній рекорд становив 3540 метрів.

Український снайпер В'ячеслав Ковальський. Фото: The Wall Street Journal
Український снайпер В'ячеслав Ковальський. Фото: The Wall Street Journal

Снайпер і його напарник розповіли The Wall Street Journal, як усе відбувалося.

Ковальський годинами нерухомо лежали при нульовій температурі, перш ніж надійшла команда стріляти в окупанта на відстані понад 3 км. "Можна", – сказав його навідник, і В'ячеслав натиснув на спусковий гачок.

Кулі знадобилося близько дев'яти секунд, щоб досягти своєї цілі, яка зігнулася і впала, згідно з відеозаписом пострілу, який переглянуло WSJ.

Видання зазначає, що хоч новина про новий рекорд облетіла весь світ, деякі експерти скептично ставляться до того, що постріл Ковальського був рекордним. Для ураження цілей на великих відстанях потрібно враховувати безліч чинників: від вологості повітря до швидкості вітру, температури та кривини землі. А ще їм потрібна хороша гвинтівка і багато везіння.

В’ячеслав Ковальський використовував зброю та кулю українського виробництва.

"18 листопада Ковальський вже пакував свою гвинтівку, коли куля досягла мети, і напарник крикнув, що це було влучання. Постріл був знятий на відео, і, переглянувши його пізніше, Ковальський та інші снайпери дійшли висновку, що він був смертельним", – йдеться у матеріалі.

"Я думав, що росіяни тепер знатимуть, на що здатні українці. Нехай сидять вдома і бояться", — сказав Ковальський.

Експерти та снайпери, з якими поспілкувались журналісти, кажуть, що заявлений постріл хоч і складний, але можливий. Бійці мали необхідне обладнання для пострілу, але деякі чинники не залежали від них, наприклад, погодні умови.

"У звичайній снайперській стрільбі є дуже багато змінних, які важко піддаються кількісній оцінці, тому реальність така, що на дистанціях понад 1300 метрів можна покладатися більше на везіння, ніж на майстерність", — сказав Стів Волш, колишній інструктор зі снайперської стрільби морської піхоти США.

Постріл Ковальського відбувся на відстані 3800 метрів, що приблизну на третину довше, ніж довжина мосту "Золота Брама" у США. Попередній рекорд належав канадському снайперу під час війни в Іраку у 2017 році. Тоді влучний постріл відбувся на відстані 3540 метрів.

Як усе відбувалося

Військові контррозвідки СБУ кажуть, що постріл відбувся через річку від російської військової бази в Херсонській області. Вони зайняли позицію та спостерігали за групами російських окупантів, які рубали дрова. Їх було визначено низькопріоритетними цілями.

Приблизно опівдні зʼявилась група з п'яти військових, і Ковальський помітив, що один з них проводив інструктаж. Це був офіцер.

Напарник Ковальського взявся до роботи. Він використовував лазерний далекомір, щоб виміряти відстань до солдатів. Використовуючи спеціальне програмне забезпечення та метеорологічні дані, він дійшов висновку, що був сильний вітер, який змістив би кулю приблизно на 61 м від її траєкторії. Він розрахував вологість і температуру, які впливають на швидкість польоту кулі.

Після цього військовий визначив всі дані для пострілу, зокрема чинник обертання Землі.

Використовуючи всі ці змінні, снайперська пара вирішила, що слід зробити пробний постріл. Споттер повідомив, що Ковальський промахнувся. Вони помилились із визначенням швидкості вітру. Після перезаряджання снайпер прицілився ще раз.

"Ти маєш стріляти негайно, бо вітер постійно змінюється", — сказав напарник.

Ковальський прицілився знову й дістав команду: "можна". Снайпер СБУ натиснув на спусковий гачок. Від пострілу до ураження цілі минуло 9 секунд. Експерт з балістики Бред Міллард каже, що саме стільки часу знадобиться кулі, щоб влучити в ціль на відстані 3800 метрів.

На кадрах видно, як офіцер згинається і падає, а окупанти, що були біля нього, тікають. На цьому відео закінчується.

Особлива куля

Міллард каже, що він сумнівається, звідки українська снайперська група знає напевно, що офіцер був убитий.

За словами Ковальського, постріл влучив у грудну клітку або живіт. Багато разів переглянувши відеозаписи, він впевнений, що окупант загинув через те, як він зігнувся й одразу впав. Крім того, куля, яку використовували, була настільки великою і летіла з такою швидкістю, що вижити після такого влучання було б неможливо, каже він.

"Немає жодних шансів, що він вижив", — сказав Ковальський.

Через те, що відео достеменно не підтверджує ліквідацію окупанта, можуть бути й надалі скептики, які не визнаватимуть українського рекорду, пише WSJ.

Ліворуч зроблена в Україні унікальна куля, а праворуч — звичайна куля. Фото: The Wall Street Journal
Ліворуч зроблена в Україні унікальна куля, а праворуч — звичайна куля. Фото: The Wall Street Journal

На ці закиди Ковальський відповідає, що інтернет-критики неправі, бо він використовував особливу кулю, створену на замовлення. Вона має більшу гільзу, яка містить більше вибухової речовини, що пришвидшує швидкість польоту. Окрім цього, на міжнародних змаганнях снайпери вже неодноразово уражали, хай і нерухомі, але цілі на відстані понад 3,5 км.

Рекордний постріл було здійснено з української гвинтівки "Володар обрію". Вона є мультикаліберною та може бути легко переобладнана під шість різних калібрів. Її ствол виготовляє Bartlein Barrels, приціл — японська компанія. Все інше — українське, кажуть військові.

Вʼячеслав Ковальський і його напарник — не звичайні снайпери. Ковальський десятиліттями перемагав на змаганнях зі стрільби на дальню дистанцію в Європі та Північній Америці і вперше зустрів свого споттера на таких змаганнях в Україні.

сбу зброя ЗСУ снайпер рекорд

Знак гривні
Знак гривні