Виробництво німецької бронетехніки в Україні: у Rheinmetall розкрили деталі

Німецький оборонний концерн Rheinmetall AG планує запустити виробництво своєї бронетехніки на території України у 2024 році.

БМП Lynx. Джерело фото: mil.in.ua
БМП Lynx. Джерело фото: mil.in.ua

Про це повідомив в інтерв’ю WirtschaftsWoche генеральний директор концерну Армін Паппергер.

На підприємстві хочуть виробляти колісні бронетранспортери Fuchs і гусеничні бойові машини піхоти Lynx.

Паппергер очікує укладення відповідної угоди з Україною на початку наступного року.

"Після підписання контракту ми хочемо, щоб перші Fuchs вийшли з конвеєра протягом 6–7 місяців, а перші Lynx — через 12–13 місяців", - сказав очільник німецького оборонного відомства.

Тож виробництво Fuchs в Україні стане можливим з кінця літа 2024 року, а Lynx може з'явитися вже влітку 2025 року.

Проте Паппергер хоче поставити нову бронетехніку в Україну набагато раніше. "Перші десять Lynx вже виробляються в рамках спільного виробництва між нами і Україною тут, в Німеччині, або в Угорщині, — розповів він. — Після етапу нарощування виробництва ми зможемо швидко виготовити значну кількість цих машин повністю в Україні". Уряд Німеччини дав зрозуміти, що надасть дозвіл на експорт, необхідний для виробництва.

Читайте також: Німецький виробник "Леопардів", PzH 2000 і "Гепардів" приєднався до Альянсу оборонних індустрій

Паппергер пояснює незвично короткі терміни просування поглибленою співпрацею. Rheinmetall вже є найбільшим партнером України в оборонній промисловості. У 2022 році група отримала замовлень на суму близько 900 мільйонів євро, а в 2023 році обсяг замовлень зріс до близько двох з половиною мільярдів євро.

"І він, безумовно, збільшиться наступного року", — прогнозує Паппергер. Серійне виробництво Lynx вже ведеться в Угорщині. Бронемашини також обслуговуються в Україні, для чого українські фахівці пройшли спеціальну підготовку в Німеччині.

Нагадаємо, Rheinmetall та АТ "Українська оборонна промисловість" утворили спільне підприємство, що здійснюватиме обслуговування і ремонт техніки, яку західні партнери постачають Україні.

Читайте також: До оборонного альянсу України приєдналися п'ять італійських компаній: що вони виробляють

оборонна промисловість бронетехніка зсу україна-німеччина

Знак гривні
Знак гривні