Вдалий дебют. Як зенітник знищив російську ракету своїм першим пострілом з "Ігли" (ФОТО)

Стрілець-зенітник підрозділу охорони радіотехнічного батальйону Дмитро Герасименко під час першого ж бойового виїзду знищив російську ракету з ПЗРК "Ігла".

Фото: Дмитро Герасименко. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ
Фото: Дмитро Герасименко. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

У Командуванні Повітряних сил розповіли, що солдат успішно "дебютував" після Великодня.

"Не встиг у гарному настрої прийти зранку на службу, як майже одразу пролунала команда «Повітря!» Ми на посту, із командного пункту передають корегування: «На підльоті, повернула на південь, дивіться уважно…» А я ж до цього лише на симуляторі «стріляв».

Зафіксував ракету, коли відстань до неї була метрів 600. На все про все — від виявлення цілі до пуску — якісь секунди. Активував ПЗРК, навів на ціль, вистрелив. Побачив, як моя ракета впевнено догнала російську. Вибух – влучив!

Відверто кажучи, я і сам не одразу в це повірив… В теорії – «Ігла» не надто призначена для знищення крилатих ракет. Як бачите, на практиці – все цілком можливо", – розповідає Герасименко.

Зенітник наголошує, що записувати збиті ракети в актив однієї людини – некоректно. Головне завдання радіотехнічного батальйону, в якому він служить, – виявлення повітряних цілей. 

Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

"Наші радіолокаційні станції працюють цілодобово, скануючи повітряний простір. На них 24/7 несуть бойове чергування люди, виявляють і супроводжують цілі, передають інформацію на командні пункти. 

Завдяки цій роботі вся Україна знає, звідки і коли чекати на ракети чи "шахеди". А розрахунки зенітних ракетних комплексів, винищувальна авіація, мобільні вогневі групи, як наша, отримують чіткі координати для знищення цілей", – пояснює Дмитро Герасименко.

Він переконує: саме «знищення ворожої цілі» — лише верхівка айсберга в загальному ланцюжку системи протиповітряної оборони. За кожною приземленою ракетою чи дроном – стоїть скоординована робота немаленького колективу.

На запитання, що може порадити колегам-початківцям, Дмитро відповідає жартома: "Тепло одягатись. Адже в очікуванні цілі нерідко треба простояти на морозі чи під дощем кілька годин. Зате, яку відчуваєш ейфорію, коли дорожезна ракета, що летить на українське місто, завдяки тобі перетворюється на купу металобрухту".

Указом Президента України № 112/2023 від 26 лютого 2023 року солдата Дмитра Герасименка нагородили орденом «За мужність» ІІІ ст.

ППО втрати ворога ракети рф пс зсу

Знак гривні
Знак гривні