Північна Корея постачає Росії зброю через спеціальну економічну зону на кордоні з Китаєм і РФ

23 лютого 2023 року Texty.org.ua зафіксували черги вантажівок у бік Росії на китайсько-російському кордоні. Як з'ясував Reuters, поруч діє спеціальна економічна зона (СЕЗ) «Расон», яка перетворюється на епіцентр зростаючої торгівлі КНДР із Росією, включно з постачанням зброї для війни Москви в Україні.

Агенція зазначає, що СЕЗ «Расон» (Rason Special Economic Zone), із багатоквартирними будинками та бурхливими ринками з імпортними товарами, створена на початку 1990-х на сході країни на кордоні з Китаєм і Росією, була місцем мрії для багатьох жителів Північної Кореї, доки нові санкції та закриття кордонів під час пандемії COVID-19 не зупинили тут майже всю торгівлю і туризм.

Проте останніми місяцями з’явилися явні ознаки того, що СЕЗ готова до поновлення активної діяльності: вперше з 2018 року там почали причалювати кораблі, а супутникові зображення свідчать про сплеск торгівлі як із порту, так і з залізничної лінії до Росії.

Експерти з Південної Кореї та Японії вказують, що головним рушієм відновлення активності в Расоні є стрімке поглиблення співпраці КНДР саме із Росією, а не Китаєм із його значно більшою економікою та глибшими історичними зв’язками з Північною Кореєю.

«Тепер, коли Північна Корея та Росія стають дуже близькими на тлі війни в Україні, Росія може відправляти більше туристів до Північної Кореї, що може пожвавити туризм (у Расоні)», — сказав Чон Енлі, експерт з економіки КНДР в Південній Кореї.

Росія також може продавати вугілля, нафту та борошно через Расон, додав Чон.

За даними південнокорейського Агентства сприяння торгівлі та інвестиціям (KOTRA), у 2022 році на Китай припадало 97% від загального обсягу торгівлі Північної Кореї. Але в грудні минулого року Росія вперше від 2020-го відновила експорт нафти до КНДР і до квітня експортувала через "Расон" 67 300 барелів.

Найближчим часом російські постачання через СЕЗ «Расон» зростатимуть швидкими темпами, прогнозують експерти, а номенклатура продукції постійно розширюватиметься, зокрема за рахунок деревини та продовольства.

Окрім комерційної продукції, кажуть фахівці, "Расон" також використовується для постачання північнокорейської зброї до Росії.

Зокрема, це підтверджують супутникові зображення місцевого порту. Сюди від серпня часто заходять російські військові кораблі, пов’язані з системою матеріально-технічного забезпечення армії РФ.

NNT654L7FJNEDLSDGCWDEHWTFY

Супутниковий знімок порту Расон, 23 жовтня 2023 року Фото: REUTERS

З порту "Расон" Північна Корея відправила до Росії приблизно 2 000 контейнерів, в яких, як підозрюють, перевозилися артилерійські снаряди і, можливо, ракети малої дальності, повідомили журналістам південнокорейські військові.

Спостерігачі також встановили, що з кінця минулого року на залізничній станції Туманган у "Расоні", яка має сполучення з Росією, триває підвищена активність, а після візиту у Пхеньян у липні міністра оборони РФ Сергія Шойгу на залізничних коліях стало значно більше товарних вагонів.

"Расон", найстаріша і найбільша із 29-ти зон економічного розвитку Північної Кореї, пише Укрінформ. Ця СЕЗ займає центральне місце в прагненні країни залучити іноземні інвестиції. Це місце розташоване на перетині кордону КНДР із китайською провінцією Цзілінь та Приморським краєм РФ і має вихід до Жовтого моря.

У цьому районі є три вантажні порти, два з яких використовують китайські компанії і один – російська.

За даними західних експертів, район СЕЗ «Расон» повністю оточений електрифікованим парканом завдовжки понад 56 км.

росія-кндр союзники рф зброя для РФ Китай

Знак гривні
Знак гривні