Втрати артилерії Росії в Україні суттєво виснажили її війська і запаси, — Newsweek

На тлі незначних територіальних здобутків контрнаступу очевидна перевага України в артилерійській війні є особливим предметом гордості для Києва.

Українські артилеристи – майстри контрбатарейної боротьби. Фото: Генштаб ЗСУ
Українські артилеристи – майстри контрбатарейної боротьби. Фото: Генштаб ЗСУ

Про це пише Newsweek.

Видання зазначає, що великі гармати домінували на полях битв з перших моментів повномасштабного російського вторгнення. Попри всю свою нібито модернізацію, військова доктрина Москви зберегла історичну російську орієнтацію на артилерію.

"На ранніх етапах конфлікту російські артилеристи виявилися більш численними і добре забезпеченими, ніж українські. Але в міру того, як арсенал Києва посилювався системами НАТО, російський "бог війни" дещо приглушувався.

Заявлений Києвом підрахунок втрат російської техніки демонструє ентузіазм, з яким українська артилерія і команди безпілотників полюють на російські великокаліберні гармати, а також на реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), які виконують аналогічну функцію на менших відстанях.

З вересня по листопад 2023 року Україна заявила про знищення 2272 артилерійських одиниць і ще 167 РСЗВ. За аналогічний період 2022 року ця цифра становила 789 артилерійських одиниць і 108 РСЗВ", – йдеться у статті.

Як розповів журналістам колишній офіцер СБУ, а нині радник комітету українського парламенту з національної безпеки, Іван Ступак, це дійсно дуже велика проблема для РФ, а не "українська пропаганда".

"Протягом останніх п'яти місяців Росія дуже активно використовує артилерію старого зразка. Не пізньорадянської доби, а середини 50-х і середини 60-х років - Д30 і буксирована артилерія типу Д20, з максимальною дальністю стрільби від 9 до 11 миль", – сказав Ступак.

"Це дуже коротка відстань, вона не йде ні в яке порівняння зі шведськими Archer", – сказав він, маючи на увазі систему, яка має дальність стрільби понад 30 миль.

"Російські артилерійські запаси повністю виснажені, – заявив Ступак. – Вони використовують цю артилерію, тому що у них немає інших варіантів".

Російський президент Путін переводить економіку на військові рейки, але нарощування виробництва запасних частин для артилерії є складним завданням і частково залежить від західних технологій, до яких Москва зараз має обмежений доступ. За словами Ступака, особливо великою проблемою є зношеність стволів.

Водночас, додає він, Україна має "багато проблем з постачанням артилерійських боєприпасів з європейських країн... нам обіцяли близько 1 мільйона снарядів, але сьогодні ми отримали лише близько 300 тисяч". Тоді як у РФ є мільйон снарядів із КНДР та Ірану.

боєприпаси втрати ворога знищена техніка рф артилерія рф

Знак гривні
Знак гривні