Українські біженці повертаються додому з Канади через дорожнечу — Bloomberg

Чимало українських біженців, які прибули до Канади після початку великої війни, вирішують повернутися додому. Вартість життя в Північній Америці настільки висока, що українці там ледь зводять кінці докупи.

Джерело фото: Укрінформ
Джерело фото: Укрінформ

Про це пише Bloomberg.

Інформаційне агентство зазначає, що з початку війни Канада прийняла близько 200 000 українців. Але напружений ритм життя в найбільш жвавих мегаполісах Канади — в Торонто, Ванкувері, Монреалі та Калгарі — разом зі стрімким зростанням цін ускладнює умови перебування біженців.

Соціальні організації попереджають, що новоприбулі найбільше страждають від підвищення цін, особливо на житло. Андрій Зав'ялов, працівник з питань розселення Українсько-канадської соціальної служби Торонто, каже, що особисто знає щонайменше 15 українців, які повернулися на батьківщину з Великого Торонто після початку великої війни. За його словами, немає однієї головної причини для виїзду, але витрати є одним з найбільш згадуваних факторів.

"Людина не може знайти гроші, але їй потрібно платити за дуже високу оренду житла, продукти, — каже Зав'ялов. — І такі витрати сильно б'ють по кишені іммігранта. Без роботи, без грошей вони повертаються в Україну, де все звично".

Подібні історії підтверджуються новими дослідженнями, які свідчать про те, що останніми роками дедалі більше новоприбулих вирішили покинути Канаду, оскільки погіршення доступності житла, напружена система охорони здоров'я та неповна зайнятість призводять до розчарування у можливостях, які пропонує країна.

Новоприбулим доводиться долати цілу низку проблем, починаючи з вартості житла. Навіть менші канадські міста стикаються з дефіцитом орендної пропозиції, оскільки високі відсоткові ставки відлякують потенційних покупців, створюючи жорстку конкуренцію за орендовані об'єкти.

За даними дослідницької компанії Urbanation, у вересні середня вартість оренди житла в Канаді сягнула рекордних 2149 канадських доларів, що на понад 11% більше, ніж роком раніше. У Торонто вона становила 2 614 канадських доларів, що дорівнює майже всьому доходу до оподаткування людини, яка працює повний робочий день за мінімальну заробітну плату.

Інші витрати також зростають. Хоча інфляція сповільнюється, вона все ще становить 3,8%, що є "занадто високим показником для комфорту", за словами Бенджаміна Рейтцеса, фахівця з питань ставок та макроекономіки Банку Монреаля. У вересні вартість продуктів зросла на 5,8% в річному вимірі, а ціни на газ підскочили на 7,5%.

17-річна Анна переїхала до Німеччини після того, як її батько загинув на війні, а потім вирушила до Канади, приїхавши до Торонто лише сім місяців тому. Тепер вона хоче повернутися в Україну. "Жити тут дорого, — сказала вона. — Але я також хочу повернутися, щоб допомогти своїй країні".

Bloomberg зазначає, базуючись на даних наданої українцям фінансової допомоги, що 40% недавніх українських біженців оселяється у провінції Онтаріо (найбільші міста — Торонто та Оттава), 21,4% — в Альберті (Калгарі, Едмонтон), 10,3% — у Манітобі (Вінніпег).

біженці канада дорожнеча оренда житла

Знак гривні
Знак гривні