Нова коаліція ППО для України і безпека у Чорному морі: про що домовилися на "Рамштайні-17"

Під час 17-го засідання у форматі "Рамштайн" союзники оголосили про нові пакети підтримки України та сформували коаліцію наземних засобів протиповітряної оборони.

Фото: Залужний/Фейсбук
Фото: Залужний/Фейсбук

Про це повідомляє Міноборони.

У відомстві розповіли, що до сформованої коаліції наземних засобів протиповітряної оборони долучилися 20 країни, лідери – Німеччина та Франція.

За підсумками вчорашнього візиту міністра оборони Німеччини вже оголосили про допомогу на 1,4 мільярда доларів. Сюди входять:

За словами міністра оборони Рустема Умєрова, усе це обладнання Україна має отримати до середини грудня.

2 млрд євро на військову допомогу Україні підготували також Нідерланди.

Крім того, лідер ІТ-коаліції – Естонія надає фінансування на суму пів мільйона доларів на діяльність ІТ-коаліції на додаток до зобов’язань Люксембургу у розмірі 10 мільйонів євро.

Британія та Норвегія в рамках Морської коаліції шукатимуть способи посилити безпеку у Чорному морі.

Рустем Умєров також окремо запросив міністрів оборони країн-партнерів приїздити з офіційними візитами до України, щоб на власні очі переконатися, що надана ними допомога використовується ефективно і наближає перемогу над Росією.

Саме для цього Україна працює над створенням потужного військово-промислового комплексу і залучатиме своїх міжнародних партнерів до цього процесу.

«Кожен наданий Україні боєприпас – це можливість знищити опорний пункт ворога», – зазначив Умєров.

Що розповів Залужний

У засіданні контактної групи з питань оборони України у рамках формату «Рамштайн» вперше взяв участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Детально поінформував наших партнерів щодо ситуації на полі бою. Зазначив, що обстановка на фронті ускладнена, проте контрольована. Збройні Сили України продовжують вести оборонні та наступальні операції. Доповів про дії росіян, загрози та їхні імовірні плани на найближчий час.

Висловив вдячність партнерам за роботу коаліції спроможностей, яка значно зміцнює наші позиції та можливості. Оголошені пакети допомоги посилять українську систему протиповітряної оборони, артилерію, РЕБ та інші важливі складові", – розповів Залужний.

союзники україни ППО рамштайн підтримка україни зброя для України

Знак гривні
Знак гривні