Нацрада перевірить "5 канал" через інтерв'ю з Фаріон. У відповідь Соколова нагадала про телемарафон з "хорошимі русскіми"

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку 5 каналу через трансляцію програми "Рандеву з Яніною Соколовою", де гостем була колишня народна депутатка Ірина Фаріон.

Джерело зображення: Новинарня
Джерело зображення: Новинарня

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Нацради, повідомляє Укрінформ.

«До Національної ради з питань телебачення та радіомовлення надійшли листи Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Служби безпеки України з інформацію про трансляцію програми «Рандеву з Яніною Соколовою» 4 листопада, де гостем була колишня народна депутатка, мовознавиця Ірина Фаріон», — сказав член Нацради Максим Онопрієнко.

За його словами, це стало приводом до проведення моніторингу.

Він зауважив, що за результатами проведення моніторингу програма має ознаки порушення закону «Про медіа», який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі та інших ознак.

Строк проведення перевірки з 7 по 15 грудня 2023 року.

Від ТЕКСТІВ: Попри очевидно провокаційні заяви Фаріон, які вносять розкол у суспільстві, позапланова перевірка "5 каналу" виглядає як черговий тиск на опозиційне медіа в умовах і без того зачищеного інформаційного простору. Нагадаємо, що у звіті Єврокомісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до ЄС вказується на відключені опозиційні телеканали та державний контроль над медіапростором (докладніше тут).

Реакція Соколової

Після повідомлення про перевірку ведуча програми “Рандеву” Яніна Соколова закликала омбудсмана Лубінця натомість перевірити телемарафон “Єдині новини” та інші телевізійні програми.

“Тут Уповноважений з прав людини після дзвінка з ОП вирішив знайти привід перевірити канал, на якому виходить наше “Рандеву з Яніною Соколовою”. Дмитро Лубінець закликав СБУ та Нацраду перевірити, чи не у змові транслятори ефіру з тезами скандальної гості. Бо, мовляв, “5-й канал” причетний до слів гості, бо транслював же слова Фаріон.

Офіційно прошу пана Дмитра. Перевірте, будь ласка, телевізійний марафон. Разом з “хорошимі русскіми” в ньому. Які транслюють лояльність і пропагують російську культуру.

Перевірте ефіри “Права на владу” за 9 років війни зі спічами депутатів ОПЗЖ з антиукраїнською позицією, які були гостями близького до президента каналу.

Перевірте звернення президента із купою брехні, яка призвела до смертей людей, які не залишили свої домівки, бо гарант казав що війни не буде.

А ще перевірте діяльність [95-го] кварталу під час Революції гідності, де актори “Кварталу” разом з президентом висміювали героїв Майдану у скетчі про ебонітові палички і скетчі про Україну, яку порівнювали з повією”, – написала Соколова.

Скандал з Фаріон

Нагадаємо, докторка філологічних наук, викладачка Львівської політехніки Ірина Фаріон в ефірі програми Соколової звинуватила військових, зокрема бійців «Азову», у тому, що вони спілкуються російською мовою. Її висловлювання викликали обурення в суспільстві.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв заявив, що висловлювання Фаріон становлять загрозу національній безпеці, і закликав СБУ перевірити їх.

Пізніше Фаріон розмістила у своєму телеграм-каналі скриншот листа зі словами підтримки від студента з Криму Максима Глєбова. При цьому вона не приховала імені хлопця та місто, де він навчається.

Згодом на проросійському ресурсі «Крымский СМЕРШ» з’явилося відео, на якому Глєбов просить вибачення за лист, який написав Фаріон, та стверджує, що відмовився від своїх поглядів.

Представниця Президента України в АРК Таміла Ташева заявила про необхідність притягнення до відповідальності Фаріон за викладення на загал листа від проукраїнського студента в тимчасово окупованому Криму.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до СБУ у зв’язку з фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації.

Сама Фаріон назвала "провокацією" ситуацію зі студентом у Криму, лист якого вона оприлюднила.

15 листопада колишню народну депутатку Ірину Фаріон звільнили з посади професорки Національного університету «Львівська політехніка».

Читайте також: Центральна влада і телемарафон "Єдині новини" втрачають довіру українців, – дослідження

нацрада медіапростір Фаріон тиск влади 5 канал

Знак гривні
Знак гривні