Які реакції викликав український серіал "Перші дні", що вийшов на Netflix

1 листопада на Netflix вийшов український серіал «Перші дні». Вперше прем’єра українського проєкту відбулася на американському стрімінгу. Він доповнить добірку українських фільмів і серіалів, яких на Netflix уже близько 50. 

Кадр із серії "Сім'я". Серіал "Перші дні". Промо серіалу
Кадр із серії "Сім'я". Серіал "Перші дні". Промо серіалу

Американський сервіс купив його ще на етапі виробництва, повідомляє Forbes.

Крім України, Netflix покаже «Перші дні» у Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії, Угорщині, Молдові, балтійських і балканських країнах. Трохи пізніше серіал вийде на національних каналах понад 12 країн, серед яких Ісландія, Австралія та Франція. На українському телебаченні «Перші дні» можна буде переглянути 2024 року на каналі «1+1».

Як створювали серіал

Українські режисери Олексій Єсаков, Тала Пристаєцька, Артем Литвиненко, Валентин Шпаков, Павло Остріков і Катя Царик створили шість епізодів, об'єднаних темою перших місяців повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Серіал знімали у Києві та області з березня до травня 2023 року.

Всі сюжети серіалу натхненні реальними подіями, що сталися у перші два місяці війни, розповідає продюсерка проєкту Анна Єлісєєва. Наприклад, в одній із серій показана історія приватного зоопарку, що 34 дні був окупованим, але люди не залишили тварин.

Одна з продюсерок серіалу Катерина Вишневська називає «Перші дні» наймасштабнішим спільним виробництвом з іншими країнами часів великої війни. Наприкінці весни 2022-го, ще до написання сценарію, першим закордонним партнером проєкту стала німецька студія і дистриб’ютор Red Arrow Studios International. «Вони повірили, що погляд на війну очима звичайних людей зацікавить глядачів світу, як зацікавив їх», – каже Вишневська.

Red Arrow Studios International профінансувала написання всіх сценаріїв серіалу. «Це стало важливою цеглиною для побудови подальшої стратегії, бо було з чим йти до інших потенційних партнерів», – каже продюсерка.

«Ці історії – про любов, доброту і відчайдушну віру, що ми вистоїмо і переможемо, – додає продюсерка проєкту Анна Єлісєєва. – Це про дні, коли ми пережили найбільший страх, але і найбільше піднесення». Ця інтонація підкуповує і заворожує іноземних бродкастерів і дистриб’юторів, вважає вона. 

Red Arrow стала світовим дистриб’ютором проєкту і допомогла з попереднім продажем мовникам у Європі й Австралії.

Прем’єру серіалу «Перші дні» на Netflix побачать 19 країн – це Україна та країни Центральної й Східної Європи. Потім стрічку покажуть національні телеканали ще понад 12 країн.

«Netflix має ексклюзивне вікно протягом певного періоду, і за цей час контент можна буде подивитися лише на сервісі в країнах, де відбулися продажі. А згодом ми вільні використовувати ці права на телебаченні», – пояснює Вишневська.

Суспільне Культура описує героїв та героїнь серіалу і їхні історії:

Як глядачі сприйняли "Перші дні"

Як пише оглядачка Детектор медіа Лєна Чиченіна, на серіал з’являються дуже різні відгуки — від позитивних до розчарованих. Ба навіть обурених. З одного боку, враження у стилі «О, боже, який чудовий серіал, подивилася із задоволенням і плакала!». З іншого — «О, боже, це ганьба і facepalm, я була зла!».

Найбільш нищівну критику цього продукту можна прочитати у треді волонтерки з ніком лучанка. Авторці не подобається все, і вона вважає, що творці серіалу значно применшили небезпеку перших днів великого вторгнення, не подружилися з логікою, і їй страшенно соромно, що все це побачать в інших країнах.

Утім, Чиченіна вважає, що якщо не розглядати «Перші дні» у вакуумі, а порівнювати з нашими попередніми телездобутками, то фейспалмом його може називати лиш людина, «яка не дивилася, скажімо, всіх сезонів «Клану ювелірів».

"Відзначмо спершу хороше у «Перших днях». Я намагалася його дивитися очима іноземки і думаю, він мусить зруйнувати багато стереотипів про Україну. Тим, у кого в голові сидить образ бідної, не надто цивілізованої країни третього світу, показують зовсім інше. У першій серії «Сім’я» ми бачимо героїв, які живуть у хорошому будинку із сучасним інтер’єром.

А в останній серії бачимо апогей. Це історія про Андрія Данилка, який живе у знаменитому будинку на Хрещатику. Епізод так і називається — «Будинок із зіркою». У квартирі все обладнане за останнім словом техніки, а сам головний герой готує собі їжу і дуже естетично її оформлює на тарілці. 

Цю глянцевість, я бачила, теж критикували. Мовляв, треба було показувати брудні підвали і як люди страждають. Безумовно, показувати варто й таке. І це все можна побачити в хорошому документальному чи авторському ігровому кіно. Але нагадаю, одне з найбільш постраждалих від війни міст — Буча. І це — заможне передмістя, у якому безліч красивих будинків, особливо у приватному секторі", — пише Чиченіна.

Оглядачка підсумовує, що «Перші дні» — це легкий серіал, у якому робиться акцент не на жахіття, яке люди переживають, а на те, як вони це переживають. Тобто це не той контент, про який кажуть «це важко дивитися». Там є гумор, історії цілком зрозумілі та легко сприймаються.

"Для тих, хто переймається тим, що ж про нас подумають за кордоном, це чудовий варіант. Ми там зображені хорошими, освіченими, гуманними та цивілізованими людьми, які переймаються долею тварин, приходять одне одному на допомогу та готові боротися за свою країну, хто як може", — резюмує журналістка, додаючи, що найбільшою вадою «Перших днів» є нелогічність, особливо в епізоді з німецьким лікарем. 

Netflix війна культура українські серіали

Знак гривні
Знак гривні