Перший з витоків "кіпрських файлів". Провідного німецького журналіста викрили на вкрай щедрому фінансуванні з Росії

Губерт Зайпель, провідний німецький журналіст, якого вважають ключовим "експертом з питань Росії", тривалий час просував підозріло проросійські тези. Витік кіпрських документів, оприлюднених Guardian, свідчить про те, що він отримав 600 тис. євро у вигляді нерозкритих офшорних платежів від пов'язаних з Кремлем компаній.

Зайпель і Путін. Фото: Kremlin Pool/Alamy
Зайпель і Путін. Фото: Kremlin Pool/Alamy

Губерту Зайпелю, відзначеному нагородами кінорежисеру і письменнику, виплачували гроші частинами, що, як свідчать документи, мало підтримати його роботу над двома написаними ним компліментарними книжками про Путіна.

"Ця справа є однією з перших, що пов'язує впливового західного журналіста зі значними виплатами, які дехто може розглядати як спроби пропутінських діячів забезпечити собі позитивне висвітлення в міжнародних ЗМІ.

Ці викриття, ймовірно, відгукнуться в Німеччині, де з моменту повномасштабного вторгнення в Україну не вщухають дебати про роль частини політичної та бізнес-еліти в утриманні Путіна при владі, не в останню чергу через довготривалу залежність найбільшої економіки Європи від російських нафти та газу", – пише Guardian.

Читайте також: Бактерії "русского мира": 1300 людей і майже 900 організацій у 19 країнах. Хто підтримує Росію в Європі

Бактерії "русского міра". Версія 2.0: оновлені й доповнені

Видання додає, що Зайпель, який, за його власним визнанням, зустрічався з Путіним "майже 100 разів", визнав, що отримував гроші з рахунків, пов'язаних з олігархом Олексієм Мордашовим, сталеливарним і банківським магнатом, який торік потрапив під санкції за тісні зв'язки з Кремлем.

Раніше Зайпель висміював припущення, що йому коли-небудь платили з Росії. Тепер він підтвердив, що отримував "підтримку" від Мордашова, заявивши, що вона "стосується виключно книжкових проєктів".

Документи й відповідь Зайпеля свідчать про те, що платежі були здійснені за його роботу над біографією 2015 року під назвою "Путін: внутрішній погляд на владу", а також над книжкою 2021 року "Сила Путіна: Чому Європі потрібна Росія". Обидві книги були написані німецькою мовою.

Зейпель не розкрив інформацію про російські гроші своєму видавцеві. Як повідомляє Spiegel, видавництво Hoffmann und Campe заявило, що не знало про ці "спонсорські" платежі, а після скандалу продаж його книжок буде припинено.

Документи свідчать, що Зайпелю заплатили двома платежами, другий з яких відбувся в першій половині 2019 року, з рахунку в приватному російському "Совкомбанку".

Платежі, схоже, проходили через офшорні структури, що належать Мордашову та його партнерам, і управлялися постачальниками корпоративних послуг на Кіпрі.

Читайте також: Захід роками хибно розумів Росію й улягав їй, тепер ціну платить Схід, – Едвард Лукас

Окрім книжок про Путіна, Зайпель зняв про російського диктатора документальний фільм "Я Путін – портрет" (Ich Putin – Ein Porträt). У фільмі показано, як Путін полює на благородного оленя в Сибіру і їздить по Москві в лімузині в супроводі Зайпеля, а також як собака диктатора лиже вуха біля басейну після купання і як він грає в хокейний матч.

Цю стрічку подивилися 1,85 мільйона людей, коли він вперше вийшов в ефір у 2012 році, його частка на ринку склала 10,9%, і згодом його повторювали 51 раз, згідно з даними мовника NDR.

Телемережа NDR заявила, що їй нічого не відомо про спонсорську угоду і що вона ставиться до звинувачень "дуже серйозно". Вона заявила, що заблокувала доступ до фільмів Зайпеля до подальших повідомлень.

Інформація про Зайпеля з'явилася завдяки проєкту Cyprus Confidential – сховищу 3,6 млн офшорних записів, що потрапили до Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) та німецької компанії Paper Trail Media, які поділилися доступом з Guardian та іншими партнерами по розслідуванню.

вплив РФ німеччина-рф західні інтелектуали російська пропаганда корисні ідіоти

Знак гривні
Знак гривні