Українсько-чеська компанія презентувала новий безпілотник Leleka LR: що вміє "пташка" (ФОТО, ВІДЕО)

Українсько-чеська компанія UAC презентувала новітній безпілотний авіаційний розвідувальний комплекс Leleka LR.

Безпілотник Leleka LR. Фото: mil.in.ua
Безпілотник Leleka LR. Фото: mil.in.ua

Про це повідомляє Мілітарний.

Leleka LR – це український безпілотник, який виробляється за межами України на чеському заводі. Виробник “Лелеки-100” компанія Deviro диверсифікувала виробничі потужності, щоб убезпечити матеріально-технічну та інтелектуальну базу виробництва.

Виробник зазначив, що хоч виробництво буде й в ЄС, в Україні залишаються тестування БПЛА, сервісне обслуговування та Центр підготовки операторів БПЛА.

Особливості безпілотника

Представники компанії зазначили, що комплекс розроблявся за досвідом російсько-української війни з акцентом на захист від ворожих систем радіоелектронної боротьби. Заявлено, що в ньому було зібрано найсучасніші технологічні рішення, які допоможуть уникнути протидії ворожих засобів РЕБ.

У безпілотнику реалізовано резервування основних систем. “Лелека” має декілька каналів зв’язку, що рознесені один від одного по частотах та мають всі необхідні алгоритми шифрування. Дрон оснащений системами антиджемінгу, зокрема, CRP-антенами.

Комплекс Leleka LR призначений для проведення розвідки та корегування вогню артилерії. Для цього він отримав двовісний гіростабілізований оптико-електронний модуль з оптичним 25-кратним та 4-кратним цифровим зумом. Він є легкознімним та пропонується у денній версії та нічній з тепловізійним каналом спостереження.

Крім того, бортовий комп’ютер безпілотника має цифрові алгоритми обробки відео. Він здатен супроводжувати статичні й рухомі об’єкти та в автоматичному режимі утримувати їх в центрі кадру.

У комплексі реалізовано можливість сумісного використання дрона з артилерією та реактивними системами залпового вогню типу Himars.

Виробник зазначив, що однією з переваг нового комплексу є легкість перепідготовки екіпажів БПЛА “Лелека-100” на новий комплекс. Обидва мають схожий алгоритм технічного обслуговування та програмне забезпечення. Екіпаж може бути підготовлений менше ніж за два тижні.

Повідомляється, що безпілотний розвідувальний комплекс вже проходив дослідну експлуатацію силами спеціальних підрозділів на передовій, зокрема на Запорізькому напрямку, та коригував українську артилерію.

Характеристики Leleka LR:

війна виробництво війна дронів лелека дрони

Знак гривні
Знак гривні