У перейменуванні Первомайська на Миколаївщині змагаються дві назви: одна "зі стелі", друга – історична козацька

На Миколаївщині планують перейменувати місто Первомайськ, інформує Виконавчий комітет Первомайської міської ради.

Друге на Миколаївщині за чисельністю населення місто Первомайськ перейменують згідно з вимогами законодавства про декомунізацію.

Таке рішення ухвалили 1 листопада під час чергового засідання постійної комісії з питань найменування та перейменування об'єктів топоніміки при виконавчому комітеті Первомайської міської ради. 

На засіданні представили на розгляд громадськості два варіанти, повідомляє Історична правда.

Це історична назва – Орлик, яку місто мало до 1782-го року. Саме так у 1676-му році, від назви місцевого урочища назвали його козаки, які побудували тут фортецю. Територія увійшла до складу Бугогардівської Запорізької Січі. В різні часи окремі частини міста мали такі назви, як Богопіль, Ольвіополь та Голта. В 1919-му році, на мітингу 1 травня, ці частини об'єднали в єдине ціле, і більшовистський режим перейменував місто у Первомайськ.

На виконкомі запропонували також нову назву міста, яка увібрала в себе історичні події та географічні назви, – Богославськ. Кожна буква у назві відповідає трьом частинам міста, а також назвам річок. Богополь, Ольвіополь, Голта, Орлик, Гілея, Вода (місто на воді), Синюха, Кодима.

Історик Вахтанг Кіпіані на своїй фейсбук-сторінці звернувся із закликом підтримати назву Орлик.

Ілюстрація з фейсбук-сторінки Вахтанга Кіпіані
Ілюстрація з фейсбук-сторінки Вахтанга Кіпіані

"У Первомайську Миколаївської області іде опитування, як називатиметься місто далі. Є два варіанти – від балди придумана назва Богославськ і історична козацька назва Орлик (спершу – Орлівський (Орловський) Шанець – зведений за наказом гетьмана Івана Самойловича) Прошу проголосувати за неї", – написав Кіпіані.

Проголосувати за нову назву міста Первомайськ можна за посиланням.

декомунізація історія первомайськ миколаївщина

Знак гривні
Знак гривні