Скільки FPV-дронів постачають у військо виробники й як розвивається ця галузь в Україні: розповідає "Ескадрон"

Українські виробники ударних безпілотників щомісяця постачають Силам оборони від 12 до 15 тисяч FPV-дронів. Цю цифру потрібно довести до 30 тис. легких дронів-камікадзе на місяць. Проте цим планам заважає відсутність фінансування, недосконале законодавство та корупція на митниці.

FPV-дрони "Ескадрон". Фото: БізнесЦензор.
FPV-дрони "Ескадрон". Фото: БізнесЦензор.

Про це в інтерв’ю для БізнесЦензор розповів керівник виробництва FPV-дронів “Ескадрон” на ім'я Андрій.

У серпні 2022 року він разом з партнером випустив першу партію дронів у розмірі 20 одиниць. Через рік, у серпні 2023-го, "Ескадрон" поставив на фронт 2 743 FPV. У планах на грудень – 4 000 безпілотників.

Розповідаючи про вартість безпілотників, виробник зазначає, що вона залежить від моделі та коливається в межах 12-27 тисяч гривень.

"У нас є багато підрозділів, які літають на 20+ кілометрів та виконують спеціальні задачі. Найдорожчі дрони за $715 – для них. Водночас ми не відмовляємося і від того, з чого починали – масових доступних дронів.

Росіяни починали з дорогих дронів і потім їх оптимізували. Ми, українці, – навпаки. І це був наш промах, хибний шлях. Якби в 2022 році почали з дорогого та 20+ кілометрів, то лінія фронту проходила б уже в іншому місці.

В українців склалося враження, що дрон має коштувати $400-500 – з батарейками і системою ініціації підриву. І не більше. А хто продає дорожче – той барига. Ніхто не враховує, що дрон може бути побудований на різних моторах, різному залізі, більш дорогих акумуляторних батареях.

Ми почали літати на обмежених дронах – з моторами 2306, рамою на 7 дюймів. Величезним результатом для нас стало, коли на відстані в шість кілометрів вперше влучили в танк. Це в нас відбулося при звільненні Херсону. Зараз шістьма кілометрами нікого не здивуєш, ніхто не літає вже так близько, всі гарні цілі в за 15-20 кілометрів. Тепер ми крокуємо в бік дорожчих дронів, але дорогоцінний час втрачено", – пояснює Андрій.

Виробник розповідає, що для диверсифікації поставок і зменшення часу на збірку його компанія замовляє готові безпілотники із КНР.

"Частину дронів ми закуповуємо напівзібраними в Китаї. Ставимо на готові дрони власні прошивки та системи ініціації підриву. Якщо є вразливі елементи, замінюємо.

Дороблені китайські дрони можуть бути кращими, ніж самозбірні українські. В китайців є інженери, дорогі паяльні станції, технології та досвід. Дуже мало українських заводів можуть збирати тисячі дронів на місяць краще китайських виробників.

Пропорції збірних та готових дронів в нас змінюються. Заходить велика партія запчастин – значить, у цьому місяці, буде 50 на 50. А буває і 70 на 30.

Ми мислимо партіями. Кожен місяць плануємо поставки так, щоб готові дрони та комплектуючі перекривали один одного. Таким чином ми ніколи не порушуємо свої зобов'язання", – розповідає розробник.

Керівник "Ескадрона" зазначає, що поставити на фронт дрони нескладно, потрібно всього лиш отримати акт прийняття-передання від військової частини. Але величезна проблема в іншому – військовим страшно брати дрони на баланс, бо вони не знають, як їх списувати.

"Ми вже рік воюємо FPV-дронами, а зрозуміла процедура списання з'явилася тільки зараз. Особисто я не бачу комплексного юридичного підходу до регуляції галузі.

Держава каже: кількість дронів росте, їхня ефективність росте, дальність росте. Створюється "Армія Дронів", формуються ударні роти БпЛА. Президент обіцяє військовим більше дронів. Починають закуповувати дрони у приватних виробників. Відміняють ПДВ на дрони та комплектуючі, і тільки після цього всього згадують про просте питання – як поставити дрони на баланс та як їх списати?

Ми тушимо пожежі. Почали кричати, що ПДВ потрібно скасувати – скасували. Почали вимагати спрощення процедури зняття з балансу – спростили. Чекаємо чергову пожежу, і будемо її героїчно ліквідовувати", – каже виробник дронів.

Андрій розповідає, що безпілотники постійно модифікуються під впливом змін на полі бою: "Ми спокійно літали, гралися в протоколи, алгоритми утримання дронів по траєкторії, а потім почався наш контрнаступ.

Ворог наставив "стрижів", глушилок і так далі. На деяких напрямках у нас падало 10 з 10 дронів. Ми перейшли на нові частоти – побороли проблему.

Потім відбувся їхній контрнаступ на Авдіївку, пішли танки зі стаціонарними глушилками, і знову падіння дронів, знов щось потрібно вигадувати, причому швидко.

Різні українські виробники літають на різних частотах. Але є один крутий виробник, який взагалі зробив свій радіозв'язок. До речі, дешевий. Чим більше в нас різних виробників, різних підходів, тим краще літає FPV".

Виробник дронів прогнозує, що наступні покоління ударних безпілотників зможуть нести потужнішу бойову частину на значно більшу відстань. Один з таких вже розробляє “Ескадрон”:

"Великий, потужний, з запасом. Несе 1,5 кг на відстань до 30 км або 4 кг на 12 км в один бік. Це параметри нашого найдорожчого дрону за 27 тис. Між собою ми його вже називаємо "Мамонт".

"Мамонт" стане дроном майбутнього "Ескадрону", якщо ми отримаємо зрозуміле державне фінансування. Зараз робимо ТУ, боєві тести вже є.

Є надія, що у наступному році МО вибере ТОП-10 виробників FPV та законтрактує у кожного хоча б по тисячі дронів на місяць. І бажано, щоб контракти були річні.

Тоді ми зможемо збільшити власні виробничі потужності, і ефективно працювати за різними напрямами: і з бізнесом, і з державою".

виробництво БПЛА війна дронів fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні