ЗСУ отримали спеціальні приціли до американських гранатометів Mk 19 (ФОТО)

Фонд допомоги армії “Повернись живим” передав українським військовим перші 35 спеціальних прицілів до американських гранатометів Mk 19.

Це відбулося у рамках проєкту, який дістав назву “Прицільно”, інформує пресслужба фонду.

Приціли отримали, зокрема, десантно-штурмові та окремі механізовані бригади ЗСУ. Загальна вартість переданих прицілів — понад 3 мільйони гривень.

У "Повернись живим" нагадали, що влітку цього року фонд спільно з Ukrainer у рамках проєкту «Прицільно» зібрали 13 млн грн, щоб забезпечити майже 150 українських розрахунків автоматичних станкових гранатометів Mk 19 американського виробництва.

“Ініціативу вирішили запустити, адже штатні приціли гранатометів, які українська армія отримує у рамках допомоги від західних партнерів, не дозволяють стріляти з закритих позицій — лише прямою наводкою. Це значно звужує потенціал Mk 19 на полі бою”, – зазначили волонтери.

Зазначається, що інструкторський відділ фонду спроєктував цей приціл за принципом артилерійського, який під час випробувань показав чудовий результат — без додаткової пристрілки граната влучила у район цілі, тимчасом як розрахунок перебував у безпечнішій закритій вогневій позиції.

Як пояснює Мілітарний, "стрільба із закритих позицій” – це термін, що означає ведення вогню по навісній траєкторії по цілі, що перебуває поза межами прямої видимості.

Такий спосіб стрільби в нинішніх бойових умовах передбачає активне застосування безпілотної авіації у координації з розрахунком вогневого засобу для постійного коригування вогню по цілі.

Окрім переданих США гранатометів, нові приціли також можна буде встановити й на українські 40-мм автоматичні гранатомети УАГ-40, сотню яких “Повернись живим” планує придбати в рамках проєкту “Око за око 2”.

донати повернись живим гранатомети зброя ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні