Допомога Україні від США. Новий спікер Палати представників каже про "певні умови"

Новий спікер Палати представників США Майк Джонсон у відповідь на запитання про збільшення допомоги Україні заявив, що затвердить це "за певних умов", повідомляє NBC News.

Майк Джонсон. Фото: Nathan Howard, Reuters
Майк Джонсон. Фото: Nathan Howard, Reuters

"У нас будуть умови щодо цього, тому ми працюємо над цим.

Ми хочемо підзвітності та хочемо, щоб Білий дім мав чіткі цілі. І ми збираємося провести ці дискусії. Це буде дуже продуктивно", – заявив Джонсон.

Нагадаємо, 25 жовтня Палата представників США обрала нового спікера – представника республіканської більшості і прихильника експрезидента Дональда Трампа Майка Джонсона.

Джонсон був четвертим кандидатом на посаду спікера від Республіканської партії за три тижні, але єдиним, хто зміг набрати більшість голосів у Палаті представників.

Як пише BBC Україна, Майк Джонсон – юрист і колишній радіоведучий, який працює в Палаті представників з 2016 року.

У 2020 році пан Джонсон вважався ключовим гравцем у спробі заперечити перемогу президента Джо Байдена на президентських виборах того року.

Джонсон після початку російського вторгнення був прихильником надання допомоги Україні. Він закликав до "виснажливих санкцій проти російських інтересів", виключення Росії з глобальної торгівлі та міжнародних організацій.

"Америка молиться за український народ", – наголошував Джонсон. У квітні 2022 року він підтримав ленд-ліз для України.

Однак потім він став скептиком щодо надання допомоги Україні, голосував проти законопроєктів про надання нового фінансування.

"Американські платники податків надіслали понад 100 мільярдів доларів допомоги Україні за останній рік, – писав Джонсон у твіттері (нині соцмережа X) у лютому 2023 року. – Вони заслуговують на те, щоб знати, чи український уряд є цілком відвертим і прозорим щодо використання цієї величезної суми ресурсів платників податків".

Водночас Майк Джонсон є палким прихильником надання допомоги Ізраїлю і закликає до знищення ХАМАС.

підтримка україни україна-сша конгрес сша

Знак гривні
Знак гривні