Виробник "Кинджалів" й "Іскандерів" досі отримує компоненти з Європи, – розслідування

Російські виробники ракет не потрапили під санкції й досі отримують обладнання та компоненти з Європи.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider.

Після початку повномасштабного вторгнення більшість російських оборонних виробництв потрапила під західні санкції, але підрядники підприємств, що випускають «Кинджал» — найнебезпечнішу з керованих російських ракет, що застосовуються у війні з Україною, досі уникають європейських санкцій, що дозволяє їм імпортувати потрібні для роботи товари безпосередньо з різних країн ЄС.

Путін відвідує "Конструкторське бюро машинобудування". Фото з відкритих джерел
Путін відвідує "Конструкторське бюро машинобудування". Фото з відкритих джерел

І "Іскандери", і "Кинджали" виробляє корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НПК "КБМ") з Коломни. Вона входить до холдингу "Високоточні комплекси" держкорпорації "Ростех" та одержує американські чіпи для ракет з Китаю. Їх закуповує московська компанія ТОВ "ЕТС Електронікс", створена в 2021 році, у китайської фірми ETC Electronics Limited. 

Під час війни "Ростех" наростив виробництво "Кинджалів". Це надзвукова ракета, створена на основі "Іскандера", збити її складніше, ніж інші керовані ракети (так, у всякому разі, заявляють виробники). Один "Кинджал" обходиться російському бюджету в $10 млн.

Інші комплектуючі для ракет КБМ отримує із Європи. Наприклад, камери тепла та холоду імпортуються з Польщі через московську компанію ТОВ "Остек-Тест", а токарні верстати для КБМ закуповує у Німеччині ТОВ "KEB-Рус". Фірми-посередники також закуповують продукцію для КБМ у виробників з Литви, Латвії, Бельгії та Великої Британії.

Очолює КБМ Сергій Пітіков. Як з'ясував The Insider, дочка та онуки головного російського виробника ракет живуть у Швеції, яка зараз вступає до НАТО.

У розмові з The Insider Мая Пітікова заявила, що «путінський режим веде злочинну, криваву, безглузду війну», але від подальших коментарів відмовилася: «Я не готова брати участь у розмові, яка від початку спрямована проти мого батька».

санкції проти рф виробництво зброї ракети рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні