Як Ізраїль став заручником політичних амбіцій Нетаньягу: нестандартний погляд на загострення на Близькому Сході

Правозахисник і фактчекер İyad el-Baghdadi написав цікавий тред про геополітичну ситуацію навколо війни між Ізраїлем і палестинським угрупованням ХАМАС та її можливі наслідки. ТЕКСТИ публікують переклад аналітики автора.

14 жовтня НЕтаньягу відвідав передову. Джерело скриншота: Уніан
14 жовтня НЕтаньягу відвідав передову. Джерело скриншота: Уніан

Що спланував ХАМАС

Цілі, заявлені ХАМАС для своєї операції 7 жовтня, були наступними:

Більшість публікацій про напади ХАМАСу в західних ЗМІ зосереджені на факторі жорстокості (масові вбивства і викрадення цивільних осіб). Практично ніхто не висвітлював їх з точки зору військової стратегії. Але це важливо, щоб отримати повну картину.

Атака ХАМАС була дуже добре скоординована і ретельно спланована. Спочатку вони використовували безпілотники, щоб збити системи спостереження на прикордонному паркані, зробивши їх "сліпими", потім задіяли бульдозери, щоб знести секції паркану. Інші бойовики використовували тунелі, ще одні – параплани.

Ізраїль покладався на високотехнологічне спостереження, зокрема на системи виявлення тунелів, для забезпечення безпеки загороджувального паркану на кордоні з Газою. Схоже, що ХАМАС прокопався глибше, ніж ці системи можуть виявити. Тунелі, які вони копають через кордон, вочевидь, є одноразовими.

Бойовики ХАМАС точно знали, куди завдати удару і скільки часу знадобиться, щоб дістати відповідь

Їхніми першими цілями були пости розвідки, поліційні дільниці та пункти ЦАХАЛу. Вони точно знали, куди завдати удару і скільки часу знадобиться, щоб дістати відповідь. Їхні бойовики могли діяти на ворожій території понад 24 години, а це означає, що вони були добре забезпечені.

Чому це важливо? Тому що ми хочемо зрозуміти, чого очікував ХАМАС у відповідь від Ізраїлю. Чи очікував або планував він наземне вторгнення? Чи вони думали, що це буде операція з викрадення, за якою настануть бомбардування, а потім переговори й обмін полоненими?

Є ознаки й перші заяви, які вказують на те, що атака ХАМАСу була більш успішною, ніж вони очікували. Я натрапив на одну заяву: "Армія розвалилася, коли ми атакували, що ми робили в такій ситуації? Ми просто просувалися вперед так далеко, як могли".

В інших заявах говорилося про те, що безглузді масові вбивства і звірства, які сталися після цього, були результатом того, що у них не вистачало цілей і вони намагалися просто захопити якомога більше заручників. По суті, скоординована військова операція перетворилася на неймовірно криваву бійню.

ХАМАС не міг не передбачити безпрецедентної ізраїльської відповіді

Але навіть якщо припустити, що ХАМАС планував це як складну операцію із захоплення заручників, мені важко повірити, що вони не очікували наземного штурму у відповідь. Хто б не планував настільки витончену атаку, він не міг не передбачити безпрецедентної ізраїльської відповіді.

Читайте також: Величезні ізраїльські війська чекають наказу увійти в зону бойових дій в Газі. Що їх стримує? – The Economist

У перші дні після 7 жовтня з'явилися повідомлення (на каналах Telegram, у групових чатах Whatsapp тощо) про те, що Хамас має "8 місяців запасів", і що, окрім саморобної зброї, у них також є іранська, північнокорейська і т.д. зброя.

Щодо мережі тунелів – дехто каже, що їхня загальна довжина сягає близько 500 км. Для порівняння, метро Осло має довжину 85 км (і більша частина його – наземна). Воно багатошарове і будувалося протягом багатьох років. Також є тисячі тунелів через єгипетський кордон, плюс тимчасові тунелі в Ізраїль.

Роль "Хезболли" й Ірану

Отже, чи передбачав ХАМАС наземне вторгнення, якщо не планував його? Я думаю, що так. Тепер до іншого питання: чи координував Хамас свої дії зі своїми союзниками ("Хезболлою" та іранським режимом)? Гадаю, що так.

Є переконливі свідчення того, що "Хезболла" якщо не координувала напад, то принаймні "знала" про нього. Якщо вірити звіту за цим посиланням, то напад ХАМАСу не був одноразовим захопленням заручників, а був частиною набагато ширшої стратегії.

"Хезболла" може почекати, поки Ізраїль загрузне в Газі, перш ніж відкривати новий великий фронт

Якщо це скоординований широкий план, і якщо атака ХАМАС передбачала подальше наземне вторгнення Ізраїлю, то для "Хезболли" має сенс почекати, поки Ізраїль загрузне в Газі, перш ніж відкривати новий великий фронт на північ від Ізраїлю.

Реакція Ізраїлю

Але подивімося на Ізраїль. Коли ми говоримо про державних діячів та процес прийняття ними рішень, існує певна ієрархія, яка мені дуже допомагає: найбільш фундаментальними імперативами є геополітичні, потім політичні, потім ідеологічні. Майте це на увазі, аналізуючи відповідь Нетаньягу.

Я маю на увазі, що ви бачите не лише Ізраїль, який діє заради власної безпеки (своїх геополітичних імперативів), а й Нетаньягу, який діє заради власної політичної кар'єри. А також його виборчі союзники, які діють відповідно до своєї ідеології.

Напад ХАМАС перекреслив більшу частину політичної кар'єри Нетаньягу

Атака 7 жовтня – це величезне заперечення більшої частини політичної кар'єри Нетаньягу. Це виглядає так, ніби все, що він будував десятиліттями, зруйнувалося за лічені години. Нетаньягу представляв себе як державного діяча, який може зробити для Ізраїлю неможливе.

Його підхід полягав у ліквідації палестинського національного проєкту:

Про те, як політика Нетаньягу була спрямована на посилення ХАМАСу, можна ще багато чого сказати, але для початку варто прочитати цю колонку.

Саме за часів Нетаньягу Ізраїль розширив свої можливості у сфері дезінформації та зробив ставку на кібернетичні можливості та високотехнологічну окупацію. Також нагадуємо, що Нетаньягу є одним з перших піонерів парадигми "війни з тероризмом", більше про це тут.

Отже, після 7 жовтня у Бібі був один з двох варіантів – або піти у відставку і визнати, що це результат серії невдач, більшість з яких ведуть до нього, або ж піти на все і спробувати досягти "перемоги", яку його союзники завжди хотіли, але не могли здійснити. Етнічно очистити 2 мільйони палестинців.

Реакція Ізраїлю поки що відображає передусім не імперативи безпеки країни, а політичні розрахунки Нетаньягу

Тому я вважаю, що реакція Ізраїлю поки що відображає передусім не імперативи безпеки країни, а політичні розрахунки Нетаньягу. Його першою заявою було: "Ми збираємося змінити Близький Схід", що дуже в дусі Нетаньягу.

Нетаньягу, здається, навіть готовий пожертвувати заручниками заради цього. Він навіть не зустрічається з їхніми сім'ями, а натовпи прихильників Нетаньягу називають родини заручників "зрадниками" за заклики до припинення вогню для проведення переговорів про звільнення заручників перед наземним вторгненням.

До речі, Ізраїль вийде з цього набагато більш поляризованою і правою країною. Можна було б очікувати, що після таких жахів люди згуртуються навколо свого лідера й об'єднаються проти спільної загрози, але Бібі ставить свою політичну кар'єру вище за безпеку кожного в Ізраїлі та в регіоні/світі.

Читайте також: У що може вилитися атака ХАМАС на Ізраїль. Тімоті Снайдер про терор і боротьбу з ним

Отже, відповідь Ізраїлю (Нетаньягу і Ко) на принизливу поразку полягає в тому, щоб "досягти неможливого" і етнічно очистити Газу. Але зараз подивімося на Єгипет у всьому цьому.

На думку багатьох ізраїльських коментаторів (і навіть аналітичних центрів), вимога Ізраїлю полягає в тому, щоб переселити населення Гази в Синайську пустелю. Очевидно, що США і, можливо, інші західні країни намагалися тиснути на єгипетського президента Сісі, щоб він погодився на це.

Річ у тім, що Єгипет ніколи не погодиться на це з геополітичних міркувань. Якщо 2 мільйони палестинців будуть переміщені на Синай, це може стати фатальним для режиму Сісі (я не перебільшую, коли кажу, що режим може впасти). І це навіть не зупинить ХАМАС.

ХАМАС вже має близько 2500 контрабандних тунелів через кордон між Газою і Єгиптом + зв'язки з контрабандистами на Синаї. Якщо Синай стане новою Газою, ХАМАС просто почне відбудовуватися на єгипетському боці, де вони також матимуть перевагу у вигляді мільйона розлючених єгиптян.

нетаньягу близький схід точка зору Сектор Гази хамас війна ізраїль

Знак гривні
Знак гривні