Рейди через Дніпро: українські морпіхи, вочевидь, просунулися на лівому березі Херсонщини, – ISW

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) у свіжому звіті припускають, що українські морпіхи просунулися на східному (лівому) березі Дніпра, і це викликає "значну стурбованість" в окупантів.

Де просунулися

Російські джерела стверджують, що 17-18 жовтня підрозділи двох українських бригад морської піхоти, ймовірно, ротного складу, здійснили наступ через річку Дніпро на східний (лівий) берег Херсонської області.

Геолокаційні кадри, опубліковані 18 жовтня, вказують на те, що українські сили просунулися на північ від Піщанівки (14 км на схід від Херсона і 3 км від річки Дніпро) і до Пойми (11 км на схід від Херсона і 4 км від річки Дніпро).

"Російські джерела висловили значну стурбованість триваючою українською активністю на східному березі Херсонської області й представили ці дії як частину потенційної ширшої української операції зі створення плацдарму для подальших масштабних наступальних дій", – зазначають аналітики ISW.

Kherson-Mykolaiv Battle Map Draft October 18,2023

Карта: ISW

Який стан військ у росіян

На думку експертів, занепокоєння Росії щодо здатності російських військ відбити потенційну українську наступальну операцію через Дніпро може бути частково пов'язане зі станом російського угруповання військ на лівому березі.

За останні місяці російське командування перекинуло більше елітних підрозділів з херсонського напрямку для підтримки оборонних операцій на заході Запорізької області, оскільки, ймовірно, розглядає Херсон як спокійний сектор, а нинішній склад сил у цьому районі, ймовірно, є менш боєздатним.

У звіті зазначається, що російські військові, можливо, нещодавно перекинули на херсонський напрямок частини 41-ї загальновійськової армії (Центральний військовий округ) та 810-ї морської піхотної бригади (Чорноморський флот), однак незрозуміло, де саме в Херсонській області зараз дислокуються частини 41-ї загальновійськової армії.

Перспективи рейдів

"ISW не буде спекулювати на масштабах і перспективах триваючої української активності на східному березі Херсонської області, але не вважає, що українські сили створили плацдарм на східному березі Херсонської області, придатний для подальшого маневру значними механізованими силами на цей час.

Однак слід зазначити, що відомі й загалом надійні російські джерела обговорюють українські дії на східному березі як більш масштабні, ніж раніше задокументовані тактичні рейди українських сил через річку", – підсумовують аналітики.

Водночас, як пише УП, Генштаб ЗСУ у своєму зведенні побічно підтвердив повідомлення про просування українських сил на лівий берег Дніпра. Зокрема, серед населених пунктів, по яких била російська авіація, вказане село Піщанівка, яке розташоване на лівому березі й до якого, за даними російських блогерів, дійшли українські морпіхи.

контрнаступ зсу херсонщина дніпро рейди

Знак гривні
Знак гривні