Північна Корея почала масштабні постачання зброї Росії підпільним маршрутом, – RUSI

Десятки супутникових знімків високої роздільної здатності, зроблених за останні місяці, показують, що Росія, вочевидь, почала отримувати від КНДР масштабні партії боєприпасів.

Про це повідомляє британський Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI).

"Лише через кілька тижнів після знакового візиту міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Північної Кореї в липні два російських вантажних судна, підключених до міжнародних військових транспортних мереж Москви, вирушили в незвичну подорож.

Їхнім пунктом призначення був непримітний військово-морський об'єкт, захований у відокремленому російському порту Дунай, розташованому на Далекому Сході. У розпал холодної війни ЦРУ ідентифікувало цей об'єкт як базу радянських підводних човнів, і він розташований приблизно за дев'ять кілометрів на південь від міста Фокіно, закритої адміністративно-територіальної одиниці на південь від Владивостока.

Хоча непримітний портовий об'єкт в Дунаї здебільшого залишився в анналах історії холодної війни, нещодавні поставки кораблів "Ангара" і "Марія" під російським прапором того, що, ймовірно, є північнокорейськими боєприпасами, привернули до нього міжнародну увагу і поставили його в центр відносин між Пхеньяном і Москвою, що стрімко зростають", — пишуть експерти RUSI.

Вони зазначають, що на десятках знімків високої роздільної здатності, зроблених протягом останніх місяців над Дунаєм і північнокорейським портом Раджин, видно, як два вантажних судна неодноразово перевозять сотні контейнерів, ймовірно, набитих північнокорейським озброєнням.

Ілюстрація: RUSI
Ілюстрація: RUSI

"Кінцевий пункт призначення цих поставок — Тихорєцьк, невелике місто в Краснодарському краї Росії, що виходить до Керченської протоки і окупованого Росією Криму.

Знімки високої роздільної здатності, зібрані протягом останніх тижнів в околицях Тихорєцька, підтверджують швидке розширення сховища боєприпасів тут, починаючи з серпня 2023 року — в той самий час, коли почалися північнокорейські постачання з Раджина. Важливо, що на цих знімках також видно потяги, які доставляють такі ж за розміром і кольором вантажні контейнери, як і ті, що відправляються з Північної Кореї на Далекий Схід Росії", — йдеться у публікації.

Ілюстрація: RUSI
Ілюстрація: RUSI

Суховантаж "Ангара" регулярно перевозить контейнери з порту Раджин до російського об'єкта в Дунаї. 12 вересня до неї приєдналося друге вантажне судно під назвою "Марія". Хоча судна все ще працюють без зв'язку через транспондери АІС, десятки супутникових знімків показують, що вони безперервно завантажують і доставляють вантажі з Північної Кореї в Росію.

Протягом останніх трьох місяців «Ангара» здійснила щонайменше три рейси між Росією та КНДР, тоді як «Марія» здійснила один рейс у вересні і нещодавно завершила ще один рейс туди й назад 14 жовтня.  Під час цих подорожей судна перемістили кілька сотень контейнерів до Північної Кореї та з неї.

"Ангара" і "Марія" в Дунаї та "Ангара" в Раджіні. Ілюстрація: RUSI
"Ангара" і "Марія" в Дунаї та "Ангара" в Раджіні. Ілюстрація: RUSI

"Оскільки Північна Корея десятиліттями готувалася до масштабної війни з Південною Кореєю, постачання Москві значної кількості боєприпасів матиме серйозні наслідки для війни в Україні. Для росіян основна північнокорейська лінія постачання зменшить дефіцит боєприпасів на передовій. Україні та її прихильникам доведеться боротися з цією новою реальністю, потенційно збільшуючи свою підтримку шляхом надання додаткової кількості зброї та боєприпасів українським захисникам.

Але наслідки цього будуть відчутні набагато далі, ніж на полі бою в Україні. Домовленості КНДР з Москвою також викличуть значне занепокоєння в Японії та Південній Кореї - країнах, які вже перебувають на вістрі постійних провокацій Пхеньяна. Зіткнувшись зі зміцненням альянсу між КНДР та Росією, Токіо і Сеул можуть шукати додаткові шляхи для нівелювання північнокорейської загрози, одночасно надаючи подальшу підтримку зусиллям України з витіснення російських військ зі своєї території", — підсумовують аналітики RUSI.

росія-кндр боєприпаси союзники рф постачання зброї

Знак гривні
Знак гривні