Країни Європи та Америки нададуть нову військову допомогу Україні: що ми отримаємо

Україна розширила програми співпраці з країнами-партнерами. Під час 16-го засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") з союзниками у Брюсселі вдалося досягнутих низки домовленостей.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

61a9089a93827eee2c79bc8d0cd7c15c1e204a66

Фото: Міноборони

США: 200 млн доларів. Новий пакет допомоги включатиме боєприпаси для ППО, артилерійські боєприпаси та ракети, посилення авіаційного озброєння, протитанкову зброю.

На сайті міністерства оборони США оприлюднили список того, що увійшло до нового пакета допомоги:

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США разом із Данією та Нідерландами очолять коаліцію із розвитку українських військово-повітряних сил. “Очоливши цю коаліцію спроможностей, США тісно координуватимуть свої дії з Україною та іншими партнерами, аби розвинути потенціал українського авіафлоту винищувачів F-16”, – зауважив Остін.

Велика Британія: 115 млн євро – повний пакет допомоги для фінансування розмінування та обслуговування техніки.

Данія: передача F-16 на початку 2024 року. Як йдеться у заяві данського міністерства оборони, Данія та Чехія об'єднали зусилля і передадуть ЗСУ озброєння з чеських заводів та складів.

До першої частини військової допомоги, яку дві країни планують відправити з виробничих ліній і складів чеських виробників, входить: 

Фінляндія: новий пакет допомоги на 95 млн євро.

Канада: 25 млн доларів на теплу уніформу для військових та підготовку до зимової кампанії.

Це, зокрема, комплекти військової форми для 2000 жінок-військовослужбовиць, вироблені у Канаді. Форму профінансують з траншу 500 млн доларів, який прем’єр Джастін Трюдо оголосив ще у червні.

Окрім цього, як повідомляє Мілітарний, Канада надасть зброю і спорядження із запасів своїх збройних сил, а саме:

Нідерланди: нова партія військової допомоги, до складу якої увійшли безпілотники, обладнання для розмінування та боєприпаси.

Бельгія: готуватиме пілотів F-16 та планувальників місій, дві бельгійські компанії (Sabena Engineering і Patria Bec) нададуть суттєву технічну підтримку флоту F-16. Бельгія знову прийме на навчання загін українських технічних спеціалістів. З 2025 року Бельгія надаватиме Україні винищувачі F-16

Норвегія: 18,5 млн доларів на розмінування.

Іспанія: надасть додаткові системи ППО, допоможе теплим одягом для воїнів та генераторами для підготовки до зими, а також виділить 1,5 млн євро на гуманітарне розмінування.

Як повідомляє пресслужба міністерства оборони Іспанії, країна передасть Україні 6 пускових установок для зенітно-ракетних комплексів MIM-23 Hawk. Також Іспанія анонсувала надання артилерійських боєприпасів калібру 155 і 105 мм.

Німеччина: посилення української системи додатковими ракетами, а також танки.

Болгарія: підписано меморандум про наміри між Міністерством оборони України та міністерством оборони республіки Болгарія. Меморандум визначає, але не лімітує основні напрями подальшої співпраці між країнами у сфері оборони. Він, крім іншого, охоплює співпрацю за напрямами кібернетичної безпеки, стратегічних комунікацій, а також надання матеріально-технічної допомоги. Болгарія буде допомагати з мовними курсами для пілотів F-16.

Литва: 2 зенітно-ракетні комплекси NASAMS, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, а також для зимової кампанії – електрогенератори, армійські похідні ліжка та тепла уніформа.

Норвегія, Швеція і Данія: артснаряди для України

Норвегія, Швеція і Данія разом заснували так звану “нордичну ініціативу щодо боєприпасів” – Nordic ammunition initiative.

“Три країни роблять внесок разом близько 600 млн норвезьких крон, і Україна отримає ці боєприпаси у 2023 році“, – зазначив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

союзники україни західна зброя рамштайн допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні