Україна тримає запаси трансформаторів за кордоном в очікуванні нових обстрілів, – The Economist

Готуючись до нових обстрілів енергетичної системи, Україна замовила 100 нових високовольтних трансформаторів на заміну знищених атаками росіян, більша частина з них зберігатиметься за кордоном.

"Було замовлено 100 нових високовольтних трансформаторів, половина з яких буде вироблена всередині країни, а половина – закуплена за кордоном. Але через удари по українських заводах вітчизняних трансформаторів було виготовлено дуже мало. Іноземні трансформатори зберігатимуться в Польщі та Румунії доти, доки вони не будуть потрібні", – йдеться в матеріалі.

Журналісти The Economist побували на одній з електростанцій, яка торік зазнала удару: російська ракета, яка летіла прямо до машинного залу, за долю секунди до зіткнення влучила в частину з численних ліній електропередач станції, це збило її з курсу і таким чином врятувало серце системи. З початку повномасштабного вторгнення Росія запустила по цій станції вісім ракет.

1668714736-1000

Трансформатор, в який влучила російська ракета. Фото: t.me/Ukrenergo

Сьогодні по всій території електростанції бастіони, заповнені піском, оточують ключові елементи, щоб захистити їх від уламків. Але, за словами директора, у разі прямого влучання це не допоможе. Ізолювати високовольтні трансформатори в бетонну оболонку не можна, оскільки вони перегріються.

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив британському виданню, що країна готується до нових можливих атак на свою енергетичну систему, але вона набагато вразливіша, ніж торік, адже більше не має надлишкових потужностей, а запасного обладнання мало.

Союзники України виділили гроші, але значна частина з них проходить через міжнародні фінансові організації. За словами Галущенка, їхні процеси закупівель обладнання дуже повільні, тому він просить їх застосувати "підхід воєнного стану", щоб прискорити ці процеси.

Одним з важливих покращень у порівнянні з періодом до вторгнення є те, що Україна тепер підключена до європейської енергосистеми, а отже, може імпортувати електроенергію в разі потреби.

Водночас, пише The Economist, українські інженери знайшли "хитромудрі" схеми розподілення електроенергії та обладнання по країні. До того ж після проведення модернізації в Україні залишилося багато старих, але лише нещодавно виведених з експлуатації трансформаторів, які можна знову під'єднати у разі потреби.

Українці тепер мають великий досвід того, як справлятися з великомасштабними атаками, каже Галущенко. Проте він очікує, що росіяни також винесуть уроки з їхнього досвіду "нездатності зруйнувати енергосистему". Міністр енергетики наголошує, що Україні потрібно більше систем ППО.

Видання нагадує, що шкода, завдана російськими атаками минулої зими, була величезною. Відповідно до звіту Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51% порівняно з періодом перед вторгненням Росії в лютому 2022 року.

"Приватна компанія ДТЕК до війни виробляла близько чверті всієї електроенергії в Україні. Відтоді вона втратила понад 20% своїх потужностей, каже виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук.

Найприкріше, за його словами, те, що коли бригади "ДТЕК" ремонтують або замінюють пошкоджене обладнання, росіяни просто атакують його знову. "Це все одно, що бути хом'яком у колесі".

Сахарук також каже, що кібератаки можуть бути навіть більшою загрозою цієї зими, ніж ракети та безпілотники. Успішна атака "може паралізувати всю систему", а це може бути "набагато небезпечніше, ніж фізична шкода", – підсумовує британський тижневик.

обстріли енергосистем трансформатори енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні