Виставка “Новоросія” в Москві. Російські музейники хизуються участю в мародерстві і переписують історію

На виставці, що триває з 5 вересня цього року у Російському історичному музеї на Красній площі, пропонується ознайомитися “з історією Новоросії – обширного регіону у Північному Причорномор’ї, що увійшов до складу Російської імперії у 1764 році”.

Картина Гюнса Андреаса 1791 року "Катерина ІІ дає закони Тавриді", якою російський музей ілюструє виставку "Новоросія".
Картина Гюнса Андреаса 1791 року "Катерина ІІ дає закони Тавриді", якою російський музей ілюструє виставку "Новоросія".

Пресреліз про подію, оприлюднений на сайті музею, сповнений маніпуляцій, пропаганди та яскраво демонструє активну роль російських культурних інституцій у привласненні української історії та безпосередньої участі музейників у мародерстві в Україні під час новітньої російсько-української війни.

“Важливим і актуальним розділом виставки стануть предмети, зібрані на території Луганської республіки працівниками ГИМ (“Государствєнного Історіческого музєя”) під час відряджень до зони СВО”, — цитується в релізі директора музею Алєксєя Лєвикіна.

Цією заявою він фактично визнає участь працівників Російського історичного музею у військових злочинах, якими є викрадення культурних цінностей з окупованих територій України.

Подібна діяльність повинна бути підставою до виключення Російського історичного музею зі світової спільноти музейників та притягнення до відповідальності “учасників експедицій” на окуповані українські землі під час війни.

Але справа не тільки у пограбуванні.

Історична довідка про “регіон Новоросію” у цьому релізі свідчить про те, що російські історики взялися імплементувати новий історичний міф про окуповані Донеччину і Луганщину, які вони називають “регіоном Новоросія”, що начебто завжди існував окремо від України у Північному Причорномор’ї, і "приєднанням якого до Російської імперії у 1764 році завершується процес розширення території російської держави у південному напрямку”.

Потім, як пишуть пропагандисти, “Новоросія” стала промисловим серцем СРСР”. А сам термін дивовижним чином просто “зник з наукового і офіційного використання”. І от вони взялися його повертати.

У короткій “історії Новоросії”, сконструйованій російськими музейниками у цьому релізі, про Україну згадано лише одним рядком, в контексті, звісно “нацифікації”, “мілітаризації” і “вступу в НАТО”. І жодного слова про українців на Донеччині і Луганщині, про козацьку історію цих областей України.

Експозиція у російському музеї складається з трьох розділів “Новоросія у складі Російської Імперії”, “Новоросія в складі Української СРСР”, “Новоросія у вогні”.

Теж симптоматично: наче до Російської імперії, після радянської влади і до нової окупації росіянами на цих землях нічого й не відбувалося.

Подібні заходи і спроби фальсифікувати історії — є відповіддю на запитання про те, а що не так з російською культурою і навіщо її “кенселити”.

мародерство воєнні злочини рф ГИМ культура

Знак гривні
Знак гривні