Дрони всюди: як технологічна революція на полі бою в Україні змінює сучасну війну – WP

Технологічна революція на полі бою в Україні суттєво змінила сучасну війну: через дрони та інші системи спостереження практично неможливо використовувати звичні для країн НАТО тактики, застосування яких очікували від ЗСУ у контрнаступі.

Про це пише The Wall Street Journal.

«Оскільки уздовж лінії фронту в повітрі одномоментно перебувають тисячі українських та російських безпілотників — від дешевих квадрокоптерів до крилатих літальних апаратів дальнього радіуса дії, здатних пролітати сотні кілометрів і стежити за ціллю годинами — змінилася сама природа війни», — пише видання.

Причому безпілотники — лише один з елементів подібних змін, наголошує WSJ. До них належать також нові інтегровані системи керування боєм, які надають доступ до зображень та локацій в режимі реального часу військовим аж до рівнів взводів та відділень (у випадку України — завдяки мережі Starlink) і зробили націлювання фактично миттєвим.

im-857587

Фото: WSJ

«Сьогодні колону танків або колону військ у наступі можна виявити за 3−5 хвилин і уразити ще за 3 хвилини. "Живучість" на ходу — не більше 10 хвилин, — цитує WSJ Вадима Скібіцького, заступника голови ГУР Міноборони України. — Досягати ефекту несподіванки стало дуже важко».

Технологічна революція, спричинена війною в Україні, ставить під сумнів доцільність деяких базових концепцій американської військової доктрини.

Маневри загальновійськових підрозділів з використанням великих груп бронетехніки і танків для швидкого прориву — те, чого Вашингтон і його союзники очікували від українського наступу цього літа, — мабуть, вже неможливі в принципі, кажуть деякі солдати. Неминучим наслідком цього, на думку українських командирів, є те, що конфлікт не закінчиться найближчим часом.

Часи масованих броньованих штурмів минули

"Часи масованих броньованих штурмів, завдяки яким вдавалося захопити багато кілометрів території за один раз, як це було в 2003 році в Іраку, минули, тому що дрони стали дуже ефективними", — зауважує Бредлі Кроуфорд, старший сержант армії США у відставці, ветеран війни в Іраку, який зараз тренує українських військових під Бахмутом в межах приватної ініціативи.

І в потенційному конфлікті з меншою державою загальна військова перевага США також може бути не такою вирішальною, як вважалося раніше. "Це питання вартості, — каже Філліпс О'Брайен, професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюса в Шотландії. — Якщо ви можете знищити дорогу, важку систему заради чогось, що коштує набагато дешевше, то насправді різниця в силі між двома країнами не має такого великого значення".

Наприклад, кожен FPV-дрон — тип зброї, що набув широкого застосування цього літа, — коштує менше, ніж звичайний 155-мм артилерійський снаряд вартістю близько 3000 доларів, не кажучи вже про бойові танки, які оцінюються в мільйони доларів.

Проте, пише WSJ, безпілотники мають достатню точність і швидкість, щоб наздогнати будь-яку броньовану машину в русі, і, за умови кваліфікованого пілотування, можуть вивести з ладу навіть найсучасніші танки і гаубиці. Їхня дешевизна також означає, що вони можуть бути використані проти будь-якої випадкової цілі, включно з автомобілями й невеликими групами солдатів.

Центр спеціальних операцій А в СБУ є одним із багатьох українських підрозділів, які використовують безпілотники FPV. За його даними, з 1 червня лише оператори цього центру знищили на сході та півдні України 113 російських танків, 111 бойових машин і 68 артилерійських систем, що завдало окупантам втрат у кількості близько 700 осіб.

Росія швидко наздоганяє, а іноді й перевершує можливості України у використанні безпілотників

Однак росіяни теж мають величезні власні можливості застосування безпілотників, які до того ж швидко вдосконалюють. Видання зазначає, що у порівнянні з початком 2022 року Росія швидко наздоганяє, а іноді й перевершує можливості України у використанні безпілотників.

До того ж, кажуть українські командири, чимало БПЛА, які були ефективними ще кілька місяців тому, швидко застаріли й потребують модернізації для подолання ворожих перешкод.

Читайте також: Як влаштовані російські FPV-дрони. Боєць ЗСУ дослідив трофейний зразок і порадив, як з ними боротися

"У червні 2023 року, коли Україна розпочала цьогорічний контрнаступ, всюдисущі російські безпілотники швидко помічали її колони щоразу, коли ЗСУ сили збирали докупи більше ніж кілька танків і БМП — а потім українську техніку обстрілювали артилерією, ракетами, випущеними з вертольотів, та зграями дронів. А мінні поля скеровували ці колони в зони ураження.

З такою ж проблемою зіткнулися раніше і російські військові, коли великими танковими силами намагалися просунутися до Вугледара у січні 2023 року, а також під час наступних менших спроб бронетанкових наступальних дій. Помічені українцями з повітря, ці колони також були швидко знищені", — пише WSJ.

Тож тепер, після початкових відчутних втрат західної бронетехніки, українські війська перейшли до дій невеликими групами, які переправляються до лінії фронту на бронетранспортерах, а потім намагаються просунутися по одній лінії лісосмуги за іншою.

"Більша частина нашого наступу зараз відбувається пішки"

"На жаль, більша частина нашого наступу зараз відбувається пішки, — каже очільник ГУР Кирило Буданов. — Дзеркальну картину ви могли бачити торік, коли росіяни проводили свій наступ, насамперед на Бахмут. Так само використання важкої бронетехніки було мінімальним, всі воювали пішки. Не думаю, що зараз щось зміниться".

"Багато західного озброєння тут не працює, тому що воно створювалося не для тотальної війни, а для конфліктів низької або середньої інтенсивності. Якщо кинути цю техніку в масовий наступ, вона просто не спрацює", — цитує WSJ директора фонду "Повернись живим" Тараса Чмута. — Зрештою, навіть найдорожчі танки виявилися вразливими до старих наземних мін".

Слід зосередитися на забезпеченні військ на передовій більшою кількістю дешевших і простіших систем

Висновок, пояснює Чмут, полягає в тому, що слід зосередитися на забезпеченні військ на передовій більшою кількістю дешевших і простіших систем.

WSJ називає це історичним уроком, який сягає корінням у Другу світову війну, коли радянський Т-34 і американські танки "Шерман" значно поступалися німецьким "Тиграм" і "Пантерам", але їх можна було виробляти масово, використовувати в набагато більшій кількості й легше ремонтувати в польових умовах.

Західні військові планувальники вимушені звертати увагу на такі зміни, зазначає видання. "Ми маємо засвоїти багато уроків. Один із них полягає в тому, що кількість сама по собі є якістю, — відзначив генерал-майор Крістіан Фройдінг, керівник відділу операцій щодо України в міністерстві оборони Німеччини. — Вам потрібна кількість, вам потрібні сили. Ми на Заході скоротили наші армії, скоротили наші запаси. Але кількість має значення, маса має значення".

Битви "танк проти танка" стали рідкістю

Коли йдеться про танки, зокрема, урок української війни полягає в тому, що битви "танк проти танка" стали рідкістю — а це означає, що відносна складність танка вже не така важлива. За даними українських офіційних осіб, менш як 5% танків, знищених з початку війни, були підбиті іншими танками, а решта — мінами, артилерією, протитанковими ракетами та безпілотниками.

"Хоча Україна покладається на танки, артилерію і ракетні установки західного виробництва, вона все частіше використовує парк українських безпілотників, виготовлених близько 200 вітчизняними виробниками. Вони варіюються від дешевих БПЛА до крилатих безпілотників дальнього радіуса дії, які майже щодня завдають ударів у глибині Росії, по якій Києву заборонено стріляти західними боєприпасами", — підсумовує WSJ.

Читайте також: Це асиметрична війна. Нам треба не посипатися зсередини й різними способами знекровлювати ворога, – Бєлєсков

війна технології війна дронів тактика

Знак гривні
Знак гривні