Киргизький воєнторг для росіян. Репортаж з бішкекських базарів

Поки киргизька влада заперечує, що допомагає росіянам оминати накладені Заходом санкції, торгівці на базарах у Бішкеку щиро радіють зростанню власних бізнесів протягом минулих півтора року, а саме: можливості збільшити постачання військового одягу та аксесуарів до Росії. Кажуть, обсяги торгівлі з лютого 2022 року значно виросли. Російсько-українську війну вони називають “конфликтом на Украине” і кажуть, що постачати свої товари туди поки не планують.

На ринку “Ош” у центрі Бішкека сконцентровано багато точок, де торгують одягом, взуттям, наплічниками, підсумками та іншими речами, які традиційно потрібні військовим (продають навіть каски, виготовлені в Болгарії). Дещо з одягу та взуття купують і пожежники, і рибалки, і мисливці.

Військова форма і супутні товари на базарі "Киял" в Бішкеку, столиці Киргизстана. Фото автора
Військова форма і супутні товари на базарі "Киял" в Бішкеку, столиці Киргизстана. Фото автора

У Киргизстані виготовляють однострої для власної армії, за винятком особливих підрозділів, одяг і аксесуари для яких закуповують у Китаї. Деякі торгівці на цьому базарі мають власні майстерні, де шиють військові однострої на замовлення – як для внутрішнього ринку, так і на експорт. Ми підійшли до одного з продавців, розпитуємо про ціни. Він жваво відгукується: “У нас є все, що потрібно! Що вас цікавить? осінній чи зимовий варіант?”

Продавець на ім’я Сагин розповів, що його бізнес добре розвивається протягом останніх двох років:

“Ми продаємо осінню та зимову уніформу, яку шиємо самі. Значну кількість експортуємо до Росії, попит останнім часом дуже зріс. Наприклад, цей комплект коштує 2400 сом” ($27 – Ред.), – додає він, вказуючи на один з одностроїв. І додає, що має також взуття на продаж.

Вартість комплекту військового одягу на цьому базарі – від 250 до 2500 сомів. Продавці кажуть, що в Росії їхній товар коштує дорожче, тому раді можливості експортувати його туди. Зазвичай це роблять через посередників.

Військова форма і супутні товари на базарі в Бішкеку, столиці Киргизстана. Фото автора
Військова форма і супутні товари на базарі в Бішкеку, столиці Киргизстана. Фото автора

Сагин зазначає, що дуже багато військової форми експортується до Росії, але не в “зону конфлікту в Україні”, як він каже.

Продавати військове обмундирування до Росії киргизстанцям вигідніше, ніж на місцевому ринку, додає він. Торгівці не приховують, що попит на постачання товарів до Росії зростає, особливо в осінньо-зимовий період.

Однострій на одному з бішкекських базарів. Фото авторки
Однострій на одному з бішкекських базарів. Фото авторки

Торгівці на базарі продають крам посередникам, а ті вже доставляють його до Росії автотранспортом протягом 5-7 днів. Відправки відбуваються з ринку "Дордой", розташованого поза Бішкеком.

“Я на цьому ринку вже більше двадцяти років, мій основний склад – у Бішкеку, – розповідає нам по телефону торговець Баяман, що постачає товари до Росії. – На російському базарі “Садовод” мене всі знають, маю там надійних партнерів.

Військове обмундирування в Киргизстані продають і через соцмережі. В Інстаграмі, наприклад, ми знайшли аккаунт @voentorg.312, що належить бізнесу, який експортує військовий одяг і аксесуари в Казахстан та Росію. Через зростання попиту зростає й місцеве виробництво. Бексултан, керівник швейного цеху, що також має точку на базарі “Дордой”, розповідає, що замовлень військового та спортивного одягу з Росії стає більше, він адаптував виробництво під сезонний попит.

замовлень військового та спортивного одягу з Росії стає більше
Оголошення про продаж військової форми в Інстаграмі.
Оголошення про продаж військової форми в Інстаграмі.

Розслідування в опозиційному російському медіа “Верстка” та в американській “Вашингтон Пост” свідчать, що завдяки “нейтралітету” Киргизстану та інших країн Центральної Азії, росіяни не тільки не відчувають браку імпортних товарів цивільного призначення, а й продовжують отримувати складові для виробництва зброї.

Після розслідувань кілька киргизьких компаній потрапили під санкції США та Європейського Союзу.

киргизстан санкції проти рф російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні