Чому заяви про "пустелю" та "каміння" щодо Каховського водосховища – безпідставні

ТЕКСТИ розібрали окремий кейс з відео з району колишнього Каховського водосховища.

Говорити про те, що сьогодні на місці Каховського водосховища може виникнути пустеля, немає жодних підстав.

Уже вистачає інформації від науковців, природозахисників, яка переконливо доводить протилежне. ТЕКСТИ неодноразово публікували інформацію від Української правозахисної групи, науковців, і навіть публікували карту Індексу вегетації цієї території. Здавалось би, всі крапки над “і” мали бути розставлені.

Але ось нещодавно низка ЗМІ опублікували чергове відео, цього разу голови Офісу президента Андрія Єрмака. Провідні медіа одне перед одним почали коментувати його, що на дні колишнього Каховського водосховища таки пустеля, а все що росте там – це лише “бур’ян”.

“Після руйнування ГЕС на місці, де колись було водосховище, тепер ростуть бур’яни”, – писав, наприклад, Цензор. “Пустеля з камінням…”, – накручувало ситуацію ТСН. А тепер уважніше приглянемося до відео, опублікованого Єрмаком.

Що ми бачимо на цих відеоматеріалах? В об'єктиві оприлюдненого відео на передньому плані лічені гектари прибережної території. Яку назвати пустелею точно не випадає.

Screenshot_43

"Пустеля" з відео Єрмака

А на задньому плані ми вже бачимо суцільну зелену масу рослинності. Фактично, цей скрін з відео є прямим спростуванням тези про “пустелю”

Також ми бачимо “каміння”, яке, найпевніше, є не що іншим, яким берегоукріплювальним насипом. Приблизно такі ж насипи можна побачити на дніпровській набережній у Києві, де також проводилося берегоукріплення.

Щодо “пустельного” краєвиду. Ось фотографія, здавалось би, сертифікованої пустелі.

Screenshot 2023-09-23 135644

Берегова зона Дніпра південніше Києва

І ні, це не частина Каховського водосховища. Це берегова зона Дніпра південніше Києва. Природні поклади піску, плюс його намив та відповідний фокус при фотографуванні створюють видимість закінченої пустелі. Тому говорити про пустелю, базуючись лише на кількох фото чи відео – явно передчасно.

Окреме тлумачення викликає вживане українськими медіа слово “бур’ян”. Такого терміну у біології немає. Без чіткої ідентифікації рослинності у кадрі ми не можемо говорити, що ж власне росте на дні колишнього водосховища. Це може бути як інвазійна, так і місцева аборигенна рослинність. Але ми точно знаємо, що фахівці-ботаніки, які точно описали видовий склад рослинності, яка наразі зросла, занепокоєння таким ходом подій не висловлювали.

Як приклад, що сьогодні відбувається на місці колишнього Каховського водосховища, можна подивитися супутниковий знімок від 18 вересня.

Frame 11

Як бачимо, на переважній більшості площі дна колишнього водосховища мають зеленавий відтінок. Де-не-де навіть темно-зелений відтінок, що може свідчити про початок формування там лісового покриву. Навіть крайня права світліша частина водосховища має вже рослинний покрив, як свідчать дані раніше оприлюдненого Індексу вегетації. До того ж не забуваймо, це територія, що пробула під товщею води десятиліття. І зараз там рослинний покрив ще формується.

То ж про яку “пустелю” ми можемо сьогодні говорити?

відбудова КГЕС каховська гес каховське водосховище

Знак гривні
Знак гривні