Які галузі української економіки мають найбільшу перспективу для іноземних інвесторів

Війна змінила обличчя української економіки, значні промислові потужності, включно з низкою металургійних гігантів, зруйновано, аграрні поля заміновано. Але водночас виникають нові галузі, які можуть стати майбутнім української економіки і становлять інтерес для іноземних інвесторів.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки розповів президент Американської торговельної палати Андрій Гундер.

Серед таких галузей Гундер назвав, наприклад, видобуток літію, необхідного для виробництва електричних батарей, оборонну сферу та програмування.

324234550_1312816296237095_8385994476996273165_n

Україна на tech-івенті CES у Лас-Вегасі, січень 2023 року. Фото: usf.com

"Ми дивимося на різні сектори, – каже Гундер. – Є ті, які раніше не були розвинені, наприклад, сектор мінералів, або цінних металів, таких як літій. Україна має одні з найбільших в Європі запаси літію. А це нові напрямки ринку. І для України це важливо. Нафтогазова галузь – Україна має запаси і, якщо будуть правильні технології, буде видобуток. Тут є найбільші сховища газу в Європі. Дуже багато можливостей".

Він додає, що новий сектор, який зараз дуже активно розвивається – це сектор безпеки. «Ми вважаємо, що Україна може бути справжнім лідером в цьому», – каже Гундер.

Президент Американської торговельної палати зазначає, що оборонна промисловість розвивається у тісній співпраці з бійцями на передовій, бо бізнес гнучко реагує на їхні потреби.

"Коли працівники компаній їдуть на передову і бачать, що є потреба, вони повертаються і кажуть: «Як ми можемо задовольнити цю потребу, дати те, що збройні сили потребують, найновіші технології?» – ділиться Гундер почутими історіями.

Але найголовніше, за його словами, є те, що компанії бачать стійкість і натхнення українців і для них є стимулом те, що Україна робить.

«Ми кажемо: «Дивіться, якщо українці під час війни досягають феноменальних результатів, то під час миру, після перемоги, будуть можливості для інвестицій», – каже Гундер.

Він наголошує, що 84% компаній-членів асоціації, яку він очолює, продовжують працювати в Україні навіть попри війну.

Саме ці інвестори, які попри війну та складнощі бізнесового середовища, продовжують працювати в Україні та інвестувати в її економіку, можуть стати найпотужнішими "амбасадорами" для новачків, каже Гундер.

Він відзначає, велика фінансова компанія BlackRock вже спілкувалась з американськими бізнесменами в Україні й оголосила про створення нового інвестиційного фонду розвитку.

Почути бізнес, що працює в Україні, стане нагальним завданням для новопризначеної спецпредставниці США з економічного відновлення України Пенні Пріцкер, візит до України якої очікується незабаром, каже Гундер.

Читайте також: Хто така Пенні Пріцкер – нова спецпредставниця США з питань економічного відновлення України

Пріцкер, яку Байден представив Зеленському під час зустрічі в Білому домі, за словами американського президента, допомагатиме Україні "знову відкрити ринки, мобілізувати інвестиції та провести необхідні економічні реформи".

Але, найголовніше, за його словами, це – судова реформа, яка допоможе вирішувати суперечки у правовому полі.

«Верховенство права, судова реформа – про це треба дійсно говорити, і я думаю, що Пенні Пріцкер буде це питання порушувати разом з президентом Зеленським і з урядом, бо цього хочуть інвестори і це потрібно для майбутнього розвитку економіки України», – вважає Гундер.

інвестиції україна-сша війна економіка

Знак гривні
Знак гривні