Глобальна конференція журналістів-розслідувачів: інструменти, історії, дискусії

Керівниця напрямку дата-журналістики Євгенія Дроздова та редакторка Інна Гадзинська побували на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Ґетеборзі (GIJC23), дізналися про роботу колег з усього світу, ознайомилися з корисними інструментами для проведення журналістських розслідувань та поділилися своїм досвідом.

Дві тисячі учасників


На конференцію, організовану GIJN (Глобальна мережа журналістів-розслідувачів, членом якої є також і ТЕКСТИ), яка відбувається що два роки, цього року зібралося близько двох тисяч медійників зі 132 країн світу. Це одна з головних подій у світовій розслідувальній журналістиці.

Сотні навчальних сесій упродовж чотирьох днів були розподілені на декілька тематичних потоків, як от: журналістика даних, безпека у роботі розслідувачів, тематичні розслідування: воєнні злочини, корупція, довкілля, торгівля людьми тощо.

Інструменти

Потік з практичних воркшопів – чудовий спосіб ознайомитися з новими інструментами, так і дізнатися про нові “фічі” в уже освоєних. Важливо лише взяти ноутбук і заздалегідь скласти для себе розклад бажаних сесій, інакше швидко обрати серед 7-8 воркшопів складно.
У “меню” сесій з журналістики даних на цій конференції були як “просунутий” Python, так і інструменти з “базового набору” журналіста.

Наприклад, Pinpoint – спеціальний сервіс для журналістів від Google, що допомагає опрацьовувати і систематизовувати велику кількість документів у різних форматах (у тому числі PDF і JPEG), розшифровує аудіозаписи.
Flourish – мастхев для простих і красивих візуалізацій, які можна робити навіть з мінімальними знаннями про дизайн і роботу з даними.

Загалом, для новачків, що починають вивчати журналістику даних, надзвичайно корисними і надихаючими були сесії шведської журналістки Хелени Бенсман, яка розповідала про можливості гугл-таблиць та про перші кроки для тих, хто хотів би вчитися дата-журналістиці.

Детальні інструкції щодо роботи з інструментами, як і багато різних посібників можна знайти у ресурсному центрі Глобальної мережі розслідувальної журналістики (підписатися на телеграм-канал мережі українською можна тут)

Дискусії

– Чи варто журналістам бути сторожовими псами демократії, якщо, можливо, це не найкращий шлях розвитку для певних країн? – здається, багатьох здивувало це запитання від африканського журналіста, що прозвучало під час сесії про розслідування на сторожі демократії. На конференції зібралися учасники з половини країн світу, у якому авторитарний популізм став загрозою навіть для розвинутих демократій. Лише у 2023-му році у світі стало на 20% більше країн з авторитарними режимами, як не раз зазначали спікери конференції.
“Демократія – це найкращий з відомих мені світових устроїв”, – відповів на це запитання Девід Кей Джонстон, лауреат Пулітцерівської премії Девід Кей Джонстон, автор книг про людину, що становить загрозу для сучасної американської демократії – колишнього президента США Дональда Трампа та ерозію демократичних інститутів у США.
“Ми не можемо висвітлювати вибори як кінські перегони”, зазначила під час сесії про висвітлення виборів Керол Кадвалладр, репортерка Observer і Guardian, фіналістка Пулітцерівської премії за викриття скандалу з даними Facebook-Cambridge Analytica.

Девій Кей Джонстон називає людей і явища, що руйнують демократичні устрої термітами, які непомітно підточують підвалини.

Вінод К. Хосе, колишній виконавчий редактор провідного індійського журналу новин The Caravan у своїй розповіді про політичні процеси в Індії згадав про вплив на місцеві ультраправі групи кремлівського радника у 1990-х, що також зіграло свою роль у “роз’їданні” місцевих демократичних процесів.

Також цікаво було послухати актуальні дискусії: про вплив штучного інтелекту на майбутнє журналістики, про безпеку і виклики професії. А ще можна було почути історії з усього світу від їхніх авторів.

Історії

Досвід авторів, що розповідають свої історії, надихає і дає нові ідеї.

Україна ось уже майже два роки живе війною, головні наші історії – про найстрашніші події в нашій історії за минулі десятиліття. Українські журналісти також ділилися досвідом висвітлення воєнних злочинів російської армії в українських містах.
До речі, розслідування проєкту “Схеми” (“Радіо Свобода”) про злочини російської армії в Ізюмі на Харківщині отримало спеціальну відзнаку у фіналі цьогорічної міжнародної премії у сфері журналістики розслідувань Global Shining Light Award (переможців традиційно оголошували під час конференції) від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN).
Переможцями стали розслідування з Північної Македонії - про те, як приватні лікарні наживалися на пацієнтах під час епідемії ковіду та проводили їм ризиковані процедури з очистки крові; а також історії про варварський видобуток корисних копалин у Венесуелі, про бандформування у Нігерії, про злочини поліцейських у Південній Африці.

Шведські журналісти розповіли про свій експеримент з трекерами, які вони вкинули в контейнери, куди люди вкидають вживаний одяг, думаючи, що його віддадуть нужденним, а насправді, як показали трекери, він іноді знаходиться у секонд-хендах.

Загалом більшість розказаних авторами історій демонструє ключові напрямки найважливіших журналістських розслідувань сьогодні: воєнні злочини, злочини проти клімату, порушення базових прав людини, корупція, безкарність посадовців і силовиків.

Нетворкінг

Здавалося б, навіщо українцям, яких на глобальній конференції у Швеції зібралося близько сорока, йти на сесію з нетворкінгу з українцями, якщо знайти одне одного і поспілкуватися можна і вдома? Тим більше, що ця сесія, як утім, і всі інші, відбувалася паралельно з кількома іншими, які дуже хотілося відвідати.
Але ця сесія стала несподіванкою для багатьох учасників, на ній зібралися журналісти з різних країн, зацікавлені у співпраці з українцями. Через годину у кожного був з десяток нових знайомих та ідеї для співпраці.

Власне, нетворкінг – одна з ключових функцій подібних заходів. Він починається ще в літаку, де виявляється, що чи не всі попутники прямують на ту ж конференцію, він триває у чергах в аеропорту, під час дискусій і спілкування на сесіях, на перервах і спільних вечерях.

І продовжується тоді, коли всі повертаються додому – у листуванні, консультаціях та спільних журналістських проєктах.

Як ми використовуємо супутникові знімки

Євгенія на своїй сесії розповіла про методику використання радарного супутника Sentinel-1 для відстеження збільшення торгівлі Росії з Іраном у 2022 році.

– Коли ми говоримо про супутникові знімки, то більшість людей уявляє собі знімки від Maxar або Planet великої роздільної якості, на яких можна розгледіти найменші деталі, – пояснює вона у своєму виступі. – Але ми звернули увагу на особливості використання радарного супутника Sentinel-1. Радарні супутники не фотографують землю, а надсилають сигнали та фіксують, як ці сигнали відбиваються від поверхні землі.

В результаті ми можемо зробити висновки про те, що міститься на земній поверхні. Sentinel-1 фіксує скупчення металу і хмари йому не заважають.

Наприкінці 2021 року ТЕКСТИ використовували Sentinel-1, щоб віднаходити російські бази поблизу українського кордону. Детальніше про це – дивіться у статті “(Не)прихована загроза: російські військові бази. Супутниковий моніторинг”, опублікованій на ТЕКСТАХ 1 січня 2022 року.

Виступ Євгенії Дроздової на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Ґетеборзі (19-22 вересня 2023 року).
Виступ Євгенії Дроздової на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Ґетеборзі (19-22 вересня 2023 року).

Тоді ми зафіксували, як Росія почала стягувати військову техніку до українського кордону.

Ліворуч – супутниковий знімок від MAXAR (листопад 2021), праворуч – зображення від Sentinel-1 у той самий час.
Ліворуч – супутниковий знімок від MAXAR (листопад 2021), праворуч – зображення від Sentinel-1 у той самий час.

А нещодавно за допомогою Sentinel-1 ми досліджували, як змінився корабельний трафік у Каспійському морі.

Виступ Євгенії Дроздової на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Ґетеборзі (19-22 вересня 2023 року).
Виступ Євгенії Дроздової на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Ґетеборзі (19-22 вересня 2023 року).

Ми мали на меті подивитись, що відбувається у Каспійському морі. В результаті ми виявили суттєве збільшення корабельного трафіку біля двох найбільших іранських портів - Амірабад та Анзалі та у напрямку Волго-Каспійського каналу, яким кораблі рухаються до російського порту Астрахань.

Біля портів інших держав у Каспійському морі не було такої помітної інтенсифікації трафіку, тож це може свідчити про дуже суттєве збільшення торгівлі між Іраном та Росією.

Ось таким чином виглядає результат комбінації знімків за рік, рожеві точки - це кораблі.
Ось таким чином виглядає результат комбінації знімків за рік, рожеві точки - це кораблі.

Детальніше про це – у нашій статті “Росія істотно збільшила торгівлю з Іраном. Це видно на супутникових знімках”.

Шість історій про війну - з різних різних міст України

Інна Гадзинська розповіла про створення командою ТЕКСТІВ спільно з регіональними редакціями візуальних проєктів-реконструкцій воєнних подій в різних містах України.

В межах цієї співпраці опубліковані історії про перші дні війни і оборону Чернігова, про захоплення Маріуполя, Енергодара і ЗАЕС, про наслідки обстрілів Харкова та побудову окупаційної владної вертикалі в Мелітополі.

Ознайомитися з цими матеріалами можна тут.

Виступ Інни Гадзинської на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Гетеборзі (19-22 вересня 2023 року).
Виступ Інни Гадзинської на Глобальній конференції журналістів-розслідувачів у Гетеборзі (19-22 вересня 2023 року).

журналістика даних конференція редакційне

Знак гривні
Знак гривні