Україні слід змінити курс і готуватися до війни на виснаження, – The Economist

Україна має змістити акцент з планів післявоєнної відбудови на підготовку до тривалої війни, пише The Economist. ТЕКСТИ наводять дещо скорочений переклад статті.

Українська армія все ще може здійснити прорив у найближчі тижні, що призведе до краху крихких російських сил. Але, зважаючи на події останніх трьох місяців, було б помилкою покладатися на це.

Просити про припинення вогню або мирні переговори безглуздо. Владімір Путін не демонструє жодних ознак бажання вести переговори, і навіть якби він хотів, не можна було б сподіватися, що він буде дотримуватися домовленостей. Російський президент чекає, коли Захід втомиться, і сподівається на переобрання Дональда Трампа.

374565074_657373186575763_6874301260555299854_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Путіну потрібна війна, щоб підтримувати свою внутрішню диктатуру. Тож будь-яке припинення вогню буде просто паузою, щоб переозброїтися і підготуватися до нового нападу. Якщо українці припинять воювати, вони можуть втратити свою країну.

Україна і Захід все ще зациклені на контрнаступі. Їм потрібно переосмислити військову стратегію України й те, як управляти її економікою

І Україна, і її західні прихильники починають усвідомлювати, що це буде війна на виснаження. Цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав Вашингтон для переговорів. "Я маю бути готовим до довгої війни", – сказав він в інтерв'ю The Economist.

Читайте також: "Емоційно я готовий до тривалої війни". Як змінилася риторика Зеленського щодо швидкої перемоги

Але, на жаль, Україна ще не готова, як і її західні партнери. Обидві сторони все ще зациклені на контрнаступі. Їм потрібно переосмислити військову стратегію України й те, як управляти її економікою. Замість того, щоб прагнути "перемогти", а потім відновитися, метою має бути забезпечення того, щоб Україна мала достатню силу для ведення тривалої війни – і могла процвітати, попри неї.

Україні потрібно мобілізувати ресурси та змінити правила гри. Нова тактика і технології можуть привести до перемоги над Росією

Перша переоцінка – військова. Українські солдати виснажені, багато найкращих з них загинули. Попри призов, їй не вистачає живої сили, щоб підтримувати постійний широкомасштабний контрнаступ. Їй потрібно мобілізувати ресурси та змінити правила гри. Нова тактика і технології можуть привести до перемоги над Росією. Українські технічно підковані підприємці нарощують виробництво безпілотників: Українські безпілотники нещодавно знищили російські військові кораблі; їхні ракети, схоже, пошкодили велику систему протиповітряної оборони в Криму.

Ймовірно, буде завдано ще багато атак, які погіршать військову інфраструктуру Росії і позбавлять її військового флоту в Чорному морі. Не чекайте нокауту. Росія також збільшила виробництво безпілотників. Утім, Україна може завдати удару у відповідь, коли Росія атакуватиме її, і, можливо, навіть стримати деякі удари.

Поряд з цим наступальним потенціалом, Україні необхідно посилити свою стійкість. Окрім важкого озброєння, вона потребує допомоги в технічному обслуговуванні для ведення багаторічної війни: рутинних ремонтів, надійного постачання артилерії і підготовки кадрів. Найбільше тривала війна вимагає кращої протиповітряної оборони.

Україна не зможе процвітати, якщо Росія буде безкарно підривати інфраструктуру та цивільне населення, як вона це робила протягом останніх 18 місяців. Київ є напрочуд жвавим містом, тому що має ефективний захист від безперервних повітряних атак. Така ж система необхідна й іншим містам, тому ескадрильї винищувачів F-16 і більше систем протиракетної оборони є вкрай важливими.

Потрібно менше пишномовних планів післявоєнної відбудови та більше уваги до збільшення виробництва та капітальних витрат вже зараз

Також необхідна економічна переоцінка. Це означає менше пишномовних планів післявоєнної відбудови та більше уваги до збільшення виробництва та капітальних витрат вже зараз. Економіка скоротилася на третину, і майже половина бюджету України оплачується західними грошима. В умовах, коли близько 1 мільйона людей захищають Україну зі зброєю в руках і мільйони втекли з країни, бракує робочої сили.

Українська економіка має перейти від залежності від допомоги до залучення інвестицій, навіть попри те, що війна не вщухає. Україна має великий потенціал – від виробництва зброї до переробки більшої кількості продукції, вирощеної на своїх фермах. Завдання полягає в тому, щоб заохотити місцеві та іноземні компанії інвестувати більше, а також повернути більше українців назад до спокійніших частин країни на заході.

Краща безпека може допомогти. Чим сильніша протиповітряна оборона України, тим менший ризик того, що новий завод буде підірвано. Чим далі буде відсунутий російський флот, тим безпечніше експорт може йти через українські порти на Чорному морі. Але економічні реформи також мають значення. Слід зробити більше для подолання проблеми корупції в Україні, з пріоритетом на забезпечення чистоти та неупередженості судової системи. Необхідно також зробити більше для полегшення ведення бізнесу – від визнання кваліфікацій, отриманих біженцями за кордоном, до надання компаніям страхування на випадок воєнних дій.

Економічні реформи також мають значення. Слід зробити більше для подолання проблеми корупції та полегшити ведення бізнесу

Все це вимагає політичної волі від України, а також від її партнерів на Заході. У довгостроковій перспективі найкращою гарантією безпеки України є членство в НАТО. Якщо цього не станеться, партнери пообіцяли створити мережу двосторонніх гарантій безпеки.

Не менш важливим є те, що може запропонувати Європейський Союз: не лише гроші, а й перспективу членства. Нелегко розвивати успішну економіку, сидячи на пороховій діжці – навіть Ізраїлю ніколи не доводилося стикатися з таким потужним агресором. Але Україна, на відміну від Ізраїлю, може одного дня інтегруватися в найбагатший економічний блок світу. Дорожня карта вступу до ЄС, розрахована, скажімо, на десять років, з чіткими етапами, дала б надію українцям і прискорила б економічні реформи, так само як така ж обіцянка надихнула більшу частину Східної Європи в 1990-х роках.

Хай що б сталося, потрібна зміна мислення в Європі. Вона надала стільки ж озброєнь, скільки й США, і набагато більше фінансової допомоги. Але їй потрібно зробити ще один крок. Якщо Трамп переможе у 2024 році, він може скоротити американську військову допомогу. Навіть якщо він програє, Європі зрештою доведеться нести більший тягар. Це означає посилення її оборонної промисловості та реформування процесу прийняття рішень в ЄС, щоб він міг впоратися з більшою кількістю членів.

Читайте також: Європа, а не США, зараз є найбільшим донором України, – дослідження

Ставки навряд чи можуть бути вищими. Поразка означатиме неспроможну державу на фланзі ЄС і наближення машини вбивств Путіна до більшої кількості його кордонів. Успіх означатиме нового члена ЄС з 30 мільйонами добре освічених людей, найбільшою в Європі армією і великою сільськогосподарською та промисловою базою. Занадто багато розмов про Україну ґрунтуються на "припиненні війни". Це потрібно змінити. Моліться за швидку перемогу, але плануйте довгу боротьбу – і Україну, яка зможе вижити та процвітати.

стратегія перемога україни війна на виснаження війна економіка допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні