Як фермер і місцеві жителі самостійно відновлювали зруйноване окупантами село на Миколаївщині

Село Прибузьке на Миколаївщині протягом семи місяців було в так званій сірій зоні. Через обстріли росіян воно було зруйноване на 70%. Про те, як місцевий фермер Богдан Урсуляк, який до війни обробляв тут близько 200 га землі, повернувся додому і відновлює своє господарство, розповідає проєкт "Аграрне відродження". ТЕКСТИ стисло переказують історію фермера.

Богдан Урсуляк повернувся на своє господарство на початку листопада 2022 року, коли ЗСУ деокупували частину Херсонщини, звідки росіяни обстрілювали Прибузьке.

«Коли я приїхав у Прибузьке вперше після деокупації, то був такий розпач, що думав може вже і не повертатись. Що тут робилось зразу після того, як відступили військові? Тут було дуже плачевно», —  пригадує фермер.

Знімок екрана 2023-09-11 142902

Богдан Урсуляк. Фото: kurkul.com

Він розповідає, що в селі не було чи єдиного цілого будинку.  Не було ані електрики, ані газу, ані води. В селі зимувало 30-40 людей.

«За допомогою генератора ми заварили водонапірну башту і так набирали воду. Генератори давали нам електрику. Потім приїхали хлопці з РЕМу. Ми всім селом зібрались, допомагали їм скручувати кабель, бо нових проводів на такі об'єми просто не було. Фактично всім селом натягнули лінії електропередач і дали людям світло», — розповів Богдан Урсуляк.

Водопостачання також вже відновили, газопостачання — у процесі. Весною більшість селян повернулись, почали прибирати вулиці, ремонтувати будинки. Зараз всім селом допомагають людям перекривати дахи.

Сам фермер працює над відновленням автопарку. Ворожі  ракети пошкодили всю техніку — не вціліло нічого.

«Усе перетворились на гору металобрухту. Тому почали потроху власними силами відновлювати. Спершу один трактор завели, потім —  інший.  А от комбайн зруйновано повністю», — каже фермер.

Коли техніка запрацювала, він вирішив зайти в поле. Там все було заміновано. Богдан звернувся до військової адміністрації по допомогу.

«Ми розуміли, що розмінування буде нешвидко, тому просто хотіли дізнатись, де можуть бути поля сильно забруднені мінами. Тому по 2-3 га, помаленьку почали очищувати свої поля», — пригадує аграрій.

Він розповідає, що заходили в поля навесні, коли не було ще трави та бур’янів. Спершу обходили поле самостійно, а потім заїжджали технікою. Коли знаходили снаряди, то ставили мітки та викликали піротехніків. Вони приїжджали досить оперативно, забирали небезпечні предмети або підривали на місці.

«Зараз у мене є 100 га землі, ще 100 га — в бік Херсонської обл. Туди ніхто не лізе, бо там міна на міні. Де проходили лінія фронту — ми туди не підходимо. Там дуже забруднені поля», —  додав Богдан Урсуляк.

Очищені поля фермер засіяв ярим ячменем та соняшником.

«Ми стараємося щось посіяти, щось виростити, щоб людям дати якісь гроші за паї. Багато людей постраждало від війни й треба їх підтримати», — розповів він.  

розмінування відновлення україни миколаївщина фермери

Знак гривні
Знак гривні