Що принесла Україні нова оборонна зустріч у форматі "Рамштайн"

19 вересня у Німеччині відбулася 15-та зустріч Контактної групи з питань оборони України. Очільники оборонних відомств близько 50 країн обговорили подальшу військову допомогу Україні у відбитті збройної агресії з боку Росії. ТЕКСТИ зібрали інформацію про ключові рішення міжнародного оборонного засідання.

Коаліція спроможностей

За словами міністра оборони України Рустема Умєрова, який вперше брав участь у "Рамштайні", учасники зустрічі домовились започаткувати ініціативу створення Capabilities Coalition (Коаліція спроможностей).

Головна мета – підготовка Сил оборони України майбутнього.

Для цього Міністерство оборони визначило п’ять кластерів, які потребуватимуть першочергової уваги:

380411145_716557586959251_8774660922219627205_n

Фото: Рустем Умєров/Фейсбук

ІТ-коаліція

Умєров такоє повідомив, що в рамках формату «Рамштайн» Україна, Естонія та Люксембург запустили ІТ-коаліцію.

"Завдання ІТ-коаліції – забезпечити захищену та стійку ІТ-інфраструктуру для Міністерства оборони України та Сил оборони, яка дозволить Україні бути більш ефективною на полі бою.

Країни-партнери надаватимуть підтримку Силам оборони у сфері ІТ, зв’язку та кібербезпеки", – розповів міністр оборони.

Бельгія, Данія, Литва та Латвія вже приєдналися до ініціативи, підписавши Декларацію про наміри разом з Україною, Естонією та Люксембургом.

Зброя для України

Як повідомили у Міністерстві оборони України, учасники "Рамштайну" оголосили пакети безпекової допомоги. Здебільшого вони направлені на розвиток спроможностей Сил оборони щодо протиповітряної та протиракетної оборони, авіаційної підтримки, а також маневру і можливості подолання інженерних перешкод на полі бою.

Під час засідання міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна незабаром отримає від США танки M1 Abrams. Крім того, за словами Остіна, розпочинаються колективні навчання пілотів на винищувачах F-16.

Остін також подякував членам танкової, авіаційної та IT-коаліцій, закликав партнерів зосередити зусилля на постачаннях систем ППО та артилерійських боєприпасів.

Як інформує Ліга, напередодні Рамштайну та поки засідання ще тривало партнери оголошували про нову допомогу Україні:

– Данія дасть 45 танків: 15 модернізованих радянських Т-72ЕА та 30 німецьких Leopard-1;

– Норвегія – 50 вантажних всюдиходів M548;

– Німеччина – пакет на 400 млн євро (боєприпаси, транспорт, системи розмінування, одяг та генератори).

Основними пріоритетами зараз є артилерія, ППО та бронетехніка, заявив після засідання топгенерал США Марк Міллі. Разом з Остіном вони кілька разів наголошували, що наближається зима – і Росія може повторити ракетні удари по енергетичній інфраструктурі.

Про що не домовилися

"Рамштайн-15" не приніс новин щодо далекобійних ракет. Попри хвилю публікацій у західних медіа щодо можливого передання Україні ATACMS, Ллойд Остін не надав конкретної відповіді щодо їхнього постачання. Також на Рамштайні не обговорювалося постачання німецьких крилатих ракет Taurus.

коаліції умєров допомога Україні рамштайн

Знак гривні
Знак гривні