Російські солдати умисно вбивають українських дітей, – розслідування

За час повномасштабного вторгнення в Україну російські військові вже вбили понад 500 українських дітей. Десятки з них були розстріляні з близької відстані зі стрілецької зброї. Серед них 10-річна Катерина Вінарська у Харківській області, 12-річний Владислав Магдик у Київській області та 15-річний Михайло Устяновський у Херсонській області.

Про це йдеться у документальному фільмі відділу розслідувань воєнних злочинів газети Kyiv Independent.

Висновки видання вказують на системний і навмисний характер вбивств дітей російськими військовими в Україні.

Untitled-2

Ілюстрація, яка реконструює вбивство Владислава Магдика. (Єгор Кучерук)

Російські військові обговорювали накази вбивати мирних жителів, зокрема дітей, у перехоплених повідомленнях, опублікованих Службою безпеки України та показаних у документальному фільмі.

Розслідування журналістів дозволило не лише встановити чіткі обставини трьох вбивств, а й в одному випадку ідентифікувати осіб, відповідальних за вбивство дитини.

"Вбивства були скоєні різними російськими підрозділами в різних регіонах України, але всі вони, схоже, мають одну мету – посіяти терор", – йдеться у розслідуванні.

Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод та одна з лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року, розглядає вбивства дітей як частину цілеспрямованої політики терору, яку проводить російська армія в Україні. Вона вважає ці воєнні злочини частиною російської військової культури.

"Російські війська скоїли жахливі злочини в Чечні, Сирії, Грузії, Малі, Лівії та інших країнах і не були покарані, – каже Матвійчук. – Вони вважають, що їм все дозволено. Ця довга традиція безкарності стала частиною російської культури".

Обставини вбивства російськими військовими трьох українських дітей докладно описані за посиланням.

воєнні злочини рф терор геноцид війна діти

Знак гривні
Знак гривні