Норвегія передає Україні 50 гусеничних транспортерів M548: що це за техніка (ФОТО)

Норвегія в межах військової допомоги передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок M548.

Як повідомляє сайт уряду Норвегії, ця техніка буде корисною для перевезення вантажів, боєприпасів та інших матеріалів для українських військових.

Зазначається, що M548 є гусеничною машиною, яка здатна пересуватися на місцевості, недоступній для колісної техніки.

Polish_20230919_121048215

Транспортери M548 армії Норвегії. Фото: Trygve Hongset

"Це важливо для забезпечення постачання в райони, де немає доріг", – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Читайте також: Співпраця і особиста свобода. Як влаштоване норвезьке суспільство

Тому в уряді Норвегії наголошують, що ці транспортери є важливим доповненням до колісних вантажівок. Вони можуть перевозити боєприпаси, продовольство та воду українським військам, які перебувають у польових умовах.

Норвезька версія гусеничних транспортерів M548 має назву NM199.

Polish_20230919_121036490

Транспортери M548. Фото: Wikipedia

Як інформує Мілітарний, M548 – американський гусеничний транспортер, розроблений для потреб війська у 1960-х роках на базі вузлів ходової частини бронетранспортера M113.

Транспортний засіб має вантажність 5,4 тонни і може перевозити до чотирьох осіб у кабіні та має вантажне відділення позаду неї.

Транспортер розвиває максимальну швидкість до 61 км/год, має дальність ходу – 480 км. Він використовується для широкого кола завдань, включаючи підвезення боєприпасів та іншого майна.

Машина може бути озброєна 12,7 мм кулеметом над кабіною для самооборони. M548 був експортований у різні країни світу. На його основі було розроблено ціле сімейство спеціалізованих транспортних машин.

Нагадаємо, раніше Норвегія надала Україні широкий спектр потужностей, таких як наземні системи ППО NASAMS і основні бойові танки. Уряд також вирішив передати бойові літаки F-16.

Як повідомляє Ukraine Support Tracker, за обсягом двосторонньої допомоги у відсотках від ВВП Норвегія посідає перше місце серед країн Європи.

Читайте також: Європа, а не США, зараз є найбільшим донором України, – дослідження

бронетехніка зсу військова допомога норвегія

Знак гривні
Знак гривні