США передали Україні промислові 3D-принтери для друку запчастин до техніки

Україна отримала від США 3D принтери промислового рівня, здатні друкувати запчастини до техніки на полі бою.

Про це повідомив помічник міністра оборони США із питань закупівель та розвитку Вільям ЛаПланте, передає Голос Америки.

За його словами, українські фахівці вже опанували цю техніку і можуть друкувати необхідні запасні частини.

“Нарешті минулого місяця ми доставили їм, в Україну, ці промислові 3D-принтери, і минулого тижня завершилось їхнє навчання з роботи з цим принтером”, – повідомив посадовець.

“Йдеться про принтер розміром з вантажівку, навчання на якому закінчили українці, і на ньому вони можуть друкувати усі свої запчастини”, – каже посадовець.

Polish_20230916_114009977

Виготовлені за допомогою 3D-принтера деталі. Фото: mil.in.ua

За його словами, поява цих принтерів «зовсім змінює справу», адже вони пришвидшують процес і відкривають нові можливості.

“Ви можете робити чудові речі за допомогою 3D-друку, не тільки через швидкість. Ви можете фактично виготовляти деталі, які ви не могли виготовити у звичайних умовах”, — зазначив ЛаПланте.

Він додав, що фахівці в Україні після початку російського повномасштабного вторгнення почали самостійно друкувати на 3D принтерах деталі навіть без відповідних дозволів і не маючи пакетів технічних даних.

“Знаєте, як кажуть, коли твоя країна зазнає екзистенційної атаки, закони про інтелектуальну власність лише трохи мають значення”, – зауважив посадовець.

“То ж ми навели з цим лад, разом з іншими країнами. Тепер вони (українці) мають всі пакети технічних даних”, – наголосив ЛаПланте.

україна-сша 3D принтер техніка зсу

Знак гривні
Знак гривні