Росія розширила виробництво ракет, попри санкції: як їй це вдалося, – NYT

Росія змогла подолати санкції та експортний контроль, запроваджені Заходом, і розширила своє ракетне виробництво понад довоєнний рівень, що робить Україну особливо вразливою до посилення атак у найближчі місяці.

Про це пише The New York Times.

За оцінками американських офіційних осіб, в результаті санкцій Росія була змушена різко уповільнити виробництво ракет та інших видів озброєнь на початку війни в лютому 2022 року щонайменше на шість місяців. Але до кінця 2022 року російське військово-промислове виробництво знову почало набирати обертів.

NYT пише, що Росія обійшла американський експортний контроль, використовуючи свої спецслужби і міністерство оборони для організації нелегальних мереж, які займаються контрабандою ключових компонентів.

Менш ніж за рік після початку великої війни росіяни навчилися обходити експортний контроль, спрямовуючи ключові компоненти для виробництва через інші країни, як-от Туреччину та Вірменію.

"Чиновники побоюються, що збільшення запасів ракет може означати особливо темну і холодну зиму для українських громадян.

Україна не має достатньої кількості систем ППО, щоб покрити всю країну, і має обирати об'єкти, які вона захищає. За словами українських урядовців, збільшення кількості ракет може перевантажити систему протиповітряної оборони країни", – йдеться у статті.

Видання зазначає, що завдяки прибуткам від високих цін на енергоносії Росія отримала можливість ввозити контрабандою мікроелектроніку та інші компоненти, необхідні для крилатих ракет та іншої високоточної зброї. І в результаті військове виробництво не лише відновилося, а й різко зросло.

Перед війною один високопоставлений західний оборонний чиновник сказав, що Росія могла виготовляти 100 танків на рік, зараз – 200.

Західні офіційні особи також вважають, що Росія близька до виробництва двох мільйонів артилерійських снарядів на рік – вдвічі більше, ніж західні розвідувальні служби спочатку оцінювали, що РФ могла виробляти до війни.

Загалом, за оцінками Кусті Салма, високопосадовця Міністерства оборони Естонії, нинішнє виробництво боєприпасів в Росії всемеро більше, ніж на Заході.

Американські та західні чиновники кажуть, що є і хороші новини. Російське виробництво все ще не встигає за тим, як швидко військові витрачають боєприпаси й зношують техніку. Наприклад, попри те, що Росія виробляє два мільйони боєприпасів на рік, вона одночасно вистрілює понад 10 мільйонів артилерійських снарядів.

Це змусило Москву відчайдушно шукати альтернативні джерела для збільшення своїх запасів, нещодавно намагаючись укласти угоду з Північною Кореєю про постачання зброї, кажуть американські й західні офіційні особи.

І хоча Москва досягла успіху в контрабанді процесорів і друкованих плат, вона стикається з дефіцитом ракетного палива і базових вибухових речовин, заявили американські чиновники, – матеріалів, які може бути важче провезти контрабандою, ніж друковані плати. Цей дефіцит, ймовірно, стримуватиме Москву, якщо вона намагатиметься нарощувати виробництво боєприпасів, ракет чи бомб.

Читайте також: Скільки ще зброї в Росії. Підрахунок втрат і спроможностей ворога

ракетний терор РФ санкції контрабанда впк рф

Знак гривні
Знак гривні