Атака на морський завод у Севастополі: що відомо про вражені російські кораблі

У тимчасово окупованому Севастополі внаслідок нічної атаки було уражено суднобудівний завод та два військові кораблі.

Міноборони РФ заявило, що 10 крилатих ракет намагалися вдарити по судноремонтному заводу ім. С. Орджонікідзе у Севастополі, три з них нібито збили.

Крім того, росіяни заявили про атаку на кораблі Чорноморського флоту, яку здійснили три надводних безпілотники.

Внаслідок удару по суднобудівному заводу було ушкоджено два російські військові судна, що проходили там ремонт. Також повідомляється про 2 загиблих та 26 постраждалих осіб, усі – працівники підприємства.

"Є пошкодження судноремонтного заводу ім. С. Орджонікідзе в місті Севастополі, зокрема обладнання. Якщо говорити про плавзасоби, то ми можемо зараз підтвердити ураження великого десантного корабля і підводного човна", - розповіли у коментарі РБК-Україна у Головному управлінні розвідки Міноборони.

F54HcDOXkAAwtZ1-1536x1027

Супутникові знімки суднобудівного заводу ім. Орджонікідзе. Фото: Def Mon

Проаналізувавши супутникові знімки, Мілітарний портал дійшов висновку, що на момент подій у сухому доці містилися великий десантний корабель проєкту 775 та підводний човен, імовірно, проєкту 877/636. За непідтвердженими даними, це ВДК “Минск” та підводний човен “Ростов-на-Дону”.

Дивіться також: Добірка відео: робота саперів, штурм позицій окупантів, російська техніка у вогні

"На одному з фото можна чітко побачити характерні обводи десантного корабля проєкту 775.

Судячи з фото, корабель зазнав серйозних ушкоджень внаслідок удару та масштабної пожежі. Він отримав серйозну пробоїну в лівий борт в районі надбудови, що може означати влучання крилатої ракети під кутом прямо в машинне відділення.

Беручи до уваги характер та ступінь ушкоджень, а також складність ремонту виготовлених у Польщі суден, до яких відносяться кораблі проєкту 775, можна сказати, що корабель не підлягає відновленню.

Залишається невідомим стан іншого невідомого судна, котрим може виявитись підводний човен проєкту 877/636. Ці човни також відомі під іменем “Варшавянка” та як носії крилатих ракет “Калибр”, якими неодноразово завдавались удари по Україні", – пише mil.in.ua.

Видання зауважує, що ракетами було прорвано потужну ешелоновану протиповітряну оборону у стратегічно цінній для окупантів Севастопольській бухті, і припускає, що удару було завдано франко-британськими малопомітними крилатими ракетами SCALP/Storm Shadow.

Водночас Defense Express наголошує, що ураження підводного човна є унікальною ситуацією, яка вже увійшла в історію.

"Річ у тому, що Україна не має штатних можливостей для боротьби з підводними човнами РФ.

Сам по собі підводний човен є надскладною ціллю, протидія яким вимагає цілого комплексу засобів з протичовновими кораблями, літаками та вертольотами, власними підводними човнами. Але в Україні зараз нічого з вище перерахованого просто немає.

Немає ані сучасних кораблів, які можуть здійснювати патрулювання акваторії з метою пошуку та знищення субмарин, ані таких протичовнових літаків, як P-8 Poseidon чи хоча б P-3 Orion, ані звісно підводної компоненти флоту.

І навіть якщо не йшлося про те, що РФ використовує свої підводні човни ледь не у режимі запуску крилатих ракет з рейду Севастополя, шукати та знищувати їх у Чорному морі ВМС України просто немає чим", – йдеться у статті.

На думку аналітиків Defense Express, єдиною можливістю вразити російських підводний човен було саме знищити його у надводному положенні, тобто в бухті. Це й здійснили українські льотчики. 

"І це перше в історії застосування крилатих ракет для ураження підводного човна за всю історію, тим паче одразу результативне. Й це вже не перший випадок, коли Збройні сили України говорять нові слова у військовій морській справі, бо до цього вперше в історії українські військові знищили ракетний крейсер та результативно використали морські дрони", – зазначає видання.

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук після нічних вибухів у тимчасово окупованому Севастополі висловив вдячність пілотам ПС ЗСУ за відмінну бойову роботу.

"А поки окупантів «штормить» і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую пілотам Повітряних Сил Збройних сил України за чудову бойову роботу! Далі буде...", – написав Олещук.

кораблі рф втрати ворога бавовна атаки крим

Знак гривні
Знак гривні