"ПокІнь це пекло". Росіяни запустили нову ІПСО, змавпувавши український проєкт

Російська пропаганда уже другий тиждень робить масову розсилку на українських активістів, військових, журналістів і лідерів думок. Захисникам України окупанти пропонують добровільно здатися в полон.

Про це повідомляють аналітики антифейкового проєкту НотаЄнота і Центр національного спротиву.

Як зазначається, повідомлення приходять у месенджерах Signal, Телеграм та Фейсбук.

За інформацією ЦНС, українські користувачі Signal, який використовують військовослужбовці, отримали розсилку із закликом «обрати життя» за певною частотою. Це – частота, за якою українці буцімто можуть добровільно здатися в полон.

Таким чином ворог мавпує український проєкт «Хочу жить», який ще у 2022 році запустило Головне управління розвідки Міноборони України, зазначили у ЦНС.

"Традиційно, нічого свого [росіяни] придумати не можуть, тому вкрали українську ідею «Хочу жить» зі здачі в полон тих росіян, які не хочуть ставати окупантами й вбивати українців.

Ще у кінці липня росіяни запустили аналогічну кампанію з окремою частотою, щоб «викликати волгу». Більшість з тих, хто отримали це повідомлення ні про частоту, ні про волгу навіть не здогадувалися, бо розсилка пішла, аби піти й відзвітувати за неї", – пишуть аналітики НотаЄнота.

377581757_319649637315206_8302223273948457863_n

Ілюстрація: НотаЄнота

Фактчекери також розповіли, що росіяни відзняли ще кілька пропагандистських відео українською мовою про те, що нібито «ось чим закінчується контрнаступ, їм треба мʼясо, а ти не захотів тікати у жіночій сукні, мамі не вистачило грошей на хабар, а татові не допомогли старі звʼязки».

Експерти антифейкового проєкту наголошують, що зараз це одні з больових точок, по яких бʼє російська пропаганда через мережу акаунтів-одноденок, з яких запускає рекламу – провал контрнаступу, звʼязки, договорняки, хабарництво, втеча тощо. Закінчуються усі ролики, про які йдеться у повідомленні, тим, що здатися в полон – це останній шанс врятуватися.

"Мабуть, на московії добряче підгоріло після того, як російський льотчик перегнав в Україну гелікоптер МІ-8, бо цю кампанію активізували у вересні.

Кумедно, як намагаються робити контент українською і пишуть: «покІнь це пекло». Пекло – це ерефія й усе, що вона робить. Тому традиційно посилаємо усіх до біса і донатимо на ЗСУ", – пишуть аналітики.

Читайте також: Омана "патової ситуації" і заклики до "перемир'я" у переломний момент. Тімоті Снайдер викриває нові пропагандистські прийоми Росії

деза іпсо російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні