Яку зброю може надати Росії Північна Корея і чи змінить це перебіг війни, – Bloomberg

Зброя від Північної Кореї могла б допомогти Росії продовжувати бойові дії в Україні, але, ймовірно, вона недостатньо сучасна, щоб істотно змінити хід війни, пише Bloomberg.

Агентство пише, що цього тижня лідер Кім Чен Ин має здійснити свою першу за чотири роки поїздку за межі півострова для переговорів з президентом РФ Путіним. (Південнокорейське агентство Yonhap повідомляє, що Кім Чен Ин вже вирушив до Росії на своєму бронепоїзді).

США заявили, що зустріч лідерів Росії й КНДР буде зосереджена на постачанні зброї РФ.

_126808028_mediaitem126808027

Фото: Reuters

Північна Корея володіє одними з найбільших запасів артилерії та некерованих ракет, які можна використати з військовою технікою радянських часів для невибіркових атак на Україну, пише Bloomberg.

"Поставки боєприпасів з Північної Кореї навряд чи матимуть вирішальне значення в короткостроковій перспективі, але полегшать Росії продовження війни на виснаження", – сказав Теренс Реріг, професор з питань національної безпеки у Військово-морському коледжі США.

За його словами, важливою частиною стратегії Путіна стала спроба виграти час у затяжному конфлікті з розрахунку на те, що західна підтримка зійде нанівець.

"Збільшення кількості боєприпасів дозволить Путіну дотримуватись цієї стратегії", – зазначає Реріг.

Боєприпаси з Північної Кореї можуть виграти час для Росії, давши її промисловості шанс наздогнати попит, констатує агентство.

"Додавання Північної Кореї до списку постачальників зброї у війні допоможе заповнити прогалини в боєприпасах та інших системах озброєнь", – вважає Девід Шмерлер, старший науковий співробітник Центру Джеймса Мартіна.

Він додав, що звернення до Північної Кореї за військовою допомогою "може свідчити про боротьбу за збереження виробництва всередині країни".

"Серед північнокорейських товарів, які, ймовірно, є у списку бажань Путіна, – артилерійські снаряди калібру 122 мм і 152 мм, а також 122-мм ракети. Північна Корея, що перебуває під жорсткими санкціями, не має доступу до технологій, які б дозволили їй масово виробляти будь-яку високоточну керовану зброю.

У неї є запаси протитанкових ракет і ракет класу "земля-повітря", але її озброєння може не зрівнятися з деякими новітніми видами зброї, які США та їхні партнери по НАТО надсилають в Україну", – пише агентство.

КНДР також є однією з небагатьох країн з великими запасами танків радянських часів, таких як Т-54 і Т-62, які Москва розмістила в Україні, і вона може постачати запчастини до них, вважає експерт з озброєнь Йост Оліманс, який є співавтором книги "Збройні сили Північної Кореї".

росія-кндр війна на виснаження зброя для РФ

Знак гривні
Знак гривні